Vopak investeert in groot zonnepark in Eemshaven | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de toekomstige locatie van het zonnepark van Vopak in Eemshaven (foto: Groningen Seaports)

Vopak investeert in groot zonnepark in Eemshavenredactie | donderdag 14 februari 2019
Havens, MET Event

Samen met investeringsfonds Whitehelm en Groningen Seaports heeft Vopak het plan opgevat om een groot zonnepark aan te leggen in de Eemshaven. Met een totaal opgesteld vermogen van 27 MW wordt dit een van de grootste zonneparken in Nederland.

Het nieuwe zonnepark grenst aan de 19 ha bouwgrond naast de Vopak Terminal Eemshaven, land dat momenteel al wordt gehuurd voor de olieopslagterminal. De geproduceerde groene stroom zal beschikbaar worden gemaakt voor lokaal gebruik in Groningen, Vopak-terminals en de algemene elektriciteitsmarkt.

Op basis van de beschikbare energie-infrastructuur worden Groningen en met name de Eemshaven beschouwd als strategische locaties voor de productie en opslag van hernieuwbare energie in Nederland. Dit project geeft de investeerders de mogelijkheid om nieuwe energie-initiatieven in de Eemshaven te verkennen.

Opwekking en opslag

Wessel Schevernels is voorzitter van Vopak Terminal Eemshaven, de joint venture van Vopak en Whitehelm. "Dit nieuwe zonnepark past in onze strategie om te investeren in belangrijke infrastructuur voor de lange termijn. Vooral de combinatie van duurzame stroomopwekking en langetermijnopslag van strategische voorraden levert een cruciale bijdrage aan de Nederlandse energiemix en ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie", aldus Schevernels.

Volgens Cas König, ceo van Groningen Seaports, draagt ​​het zonnepark bij aan de duurzaamheid van de haven en de reductie van CO2-emissies. "Voor ons is lokaal opgewekte groene stroom van eminent belang als locatie-eis voor zowel huidige als toekomstige bedrijfsactiviteiten. We zien steeds vaker dat het aanbieden van hernieuwbare energie bepaalt of een bedrijf onze havens als locatie kiest."

Koolstofarme toekomst

Ook het tankopslagbedrijf wil van het zonnepark een succes maken, zegt Ramon Ernst, managing director Vopak Noord-Nederland. "Dit project past perfect in Vopak's ambitie om infrastructuuroplossingen te ontwikkelen voor een koolstofarme energietoekomst. Dit project stelt ons in staat om kennis en ervaring op te doen met elektriciteit als energiedrager en geeft ons de mogelijkheid om mogelijke add-on toepassingen te onderzoeken, zoals elektriciteitsopslag en conversie voor een later stadium in de Eemshaven."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland