Voorspelde zeegolven | Maritiem Nederland
Nieuws

Voorspelde zeegolvenJan Spoelstra | dinsdag 12 december 2006

Op maandag 20 november is Wim van der Molen van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van TU Delft gepromoveerd op een rekenmodel voor zeegolven in havens. Hij heeft dit samen met onderzoeksinstituut WL/Delft Hydraulics ontwikkeld. Het model geeft inzicht in het gedrag van de kilometerslange golven in havens. Tyfonen en cyclonen veroorzaken zulke langgerekte golven van slechts enkele decimeters hoog.

 

Vooral deze lage (lange) zeegolven kunnen golfkeringen passeren en zo havens binnendringen. “De haven verandert over het algemeen in een klotsbak met allerlei kleine golfjes die elkaar uitdoven of elkaar plots weer een beetje versterken op onverwachte plekken,” zegt Van der Molen in universiteitsblad Delta. Wel kunnen de schepen meestal doorgaan met laden en lossen.

 

Binnensluipende golven leveren echter problemen op wanneer ze even lang zijn als de haven, waardoor resonantie ontstaat. Dit is een vast patroon van pieken en dalen die elkaar continu versterken of uitdoven. “Wanneer een schip tussen twee van deze deiningen in ligt, wordt het voortdurend naar voren en achteren geslingerd.”

 

Om het rekenmodel te toetsen, voerde Van der Molen metingen uit in de Japanse haven Tomakomai. “De meeste havens kampen met een standaard aantal golfvariaties uit zee. Aan de hand van het golfpatroon dat uit het model rolt, kan de havenontwerper bepalen waar schepen het beste kunnen aanleggen.”

 

Tal van bedrijven zijn geïnteresseerd in de expertise van Wim van der Molen en zijn team. Bij het ontwerp van nieuwe havens zijn daarmee de meest ideale aanleglocaties al te voorspellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland