Voorrang voor zeevarenden bij vaccineren zit er niet in | Maritiem Nederland
Nieuws
Twan Huys in gesprek met Wytske Postma, Stieneke van der Graaf, Annet Koster, Mark Harbers en Chris Stoffer.

Voorrang voor zeevarenden bij vaccineren zit er niet inRedactie | woensdag 20 januari 2021
Zeevaart, Maritieme Cluster

Op de dag dat Singapore is begonnen met het op grote schaal vaccineren van maritieme werknemers, hielden Tweede-Kamerleden tijdens het Groot Maritiem Verkiezingsdebat de boot af. Zeevarenden hebben weliswaar een vitaal beroep, maar dit geeft ze nog geen voorrang bij het toedienen van het corona-vaccin.

"Hoe gaat u zich inspannen voor Nederlandse zeevarenden met betrekking tot hun positie op de prioriteitenlijst van het vaccinatieprogramma?", vroeg gespreksleider Twan Huys aan de Kamerleden. Stieneke van der Graaf (Christenunie) en Mark Harbers (VVD) waren in dit opzicht eensgezind. Er zijn meer vitale beroepen, waaronder agenten en onderwijzers, die zo snel mogelijk ingeënt willen worden. De Tweede Kamer heeft geen rol in het vaststellen van de prioriteitenlijst. Het advies van de Gezondsraad is wat dit betreft doorslaggevend.

KVNR-directeur Annet Koster wees op het oprukken van nieuwe besmettelijke coronavarianten die wereldwijd hebben bijgedragen aan (nog) strengere haven- en reisbeperkingen voor zeevarenden. Ook de International Chamber of Shipping dringt bij regeringen aan om meer prioriteit te geven aan het vaccineren van zeevarenden.

Eigen vaccinatieprogramma

Eén lichtpuntje ziet Koster wel voor de aangesloten rederijen. Zodra het voor particuliere organisaties mogelijk wordt om voldoende doses van het vaccin in te kopen, zal de KVNR niet aarzelen om zelf een vaccinatieprogramma op te zetten. Op die manier kunnen Nederlandse maritieme werknemers (en wellicht ook hun buitenlandse collega's in dienst van Nederlandse rederijen) alsnog de felbegeerde inenting krijgen.

Groot Maritiem Verkiezingsdebat

Tijdens het Groot Maritiem Verkiezingsdebat gingen kandidaat-Tweede Kamerleden onder leiding van onafhankelijk journalist en presentator Twan Huys met elkaar in debat over maritieme thema’s die voor de Nederlandse reders van groot belang zijn.

Kandidaten Stieneke van der Graaf (CU), Tjeerd de Groot (D66), Mark Harbers (VVD), Christa Oosterbaan (PvdA), Wytske Postma (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Noortje Thijssen (GroenLinks) gingen met elkaar in debat over thema’s zoals verduurzaming en financiering, veiligheid van mens en lading en natuurlijk niet te vergeten Covid-19 en de nu actuele vaccinatie uitdaging.

Debat gemist? Kijk het terug op de website van de KVNR.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland