Volvo Ocean 65 testcase voor onderzoek MARIN naar emissieloze scheepvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
MARIN bouwde een schaalmodel van Volvo Ocean 65 van schipper Simeon Tienpont

Volvo Ocean 65 testcase voor onderzoek MARIN naar emissieloze scheepvaartredactie | maandag 25 september 2017
Maritieme Cluster, Jachtbouw & Watersport

Voor haar onderzoek naar de emissieloze schepen van de toekomst heeft MARIN een schaalmodel van de Volvo Ocean 65 gebouwd. Behalve uit modelproeven en computerberekeningen zijn ook praktijkmetingen tijdens de Volvo Ocean Race uitgevoerd. 

Het mes snijdt aan twee kanten, want ook Simeon Tienpont en zijn team profiteren van het onderzoek. De onderzoeksresultaten helpen schipper Tienpont om de prestaties van de VO65 in wind en golven te optimaliseren en het maximale uit hun eenheidsklasse wedstrijdjacht te halen.

"Het is geweldig om Simeon en zijn team te kunnen helpen met onze kennis en tools gedurende de langste en zwaarste race in de wereld. Voor MARIN past dit goed bij ons onderzoek naar zeil(hulp)voortstuwing en onze ambities rond emissieloze scheepvaart", zegt MARIN-directeur Bas Buchner.

Vrijdag 22 september waren schipper Tienpont en zijn team bij MARIN om demonstratieruns met het VO65 model bij te wonen in het Seakeeping & Manoevring Basin. "Dankzij de unieke combinatie van computerberekeningen, modelproeven en metingen aan boord kunnen we straks tijdens de moeilijkste momenten van de race die laatste paar extra procenten uit onze VO65 halen", aldus Tienpont.

Betere voorspellingen

Het onderzoek geeft inzicht in de extra weerstand van de VO65 in zeegang, door middel van computerberekeningen, schaal 1:6 modelproeven en validatie middels praktijkmetingen op de VO65 jacht. De resultaten geven de navigator verbeterde voorspellingen om zo in elke fase van de race de snelste route te bepalen. Het onderzoeksproject wordt ondersteund door een aantal Nederlandse bedrijven en organisaties en is direct gelinked aan het onderzoek bij Deltares rond wind, golven en stroomvoorspellingen gedurende de Volvo Ocean Race.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland