Volle containerterminals remmen groei Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Wanneer de terminals op Maasvlakte 2 gereed zijn, kan de groei in de haven nog verder doorzetten.

Volle containerterminals remmen groei Rotterdam

De Rotterdamse haven sloeg in de eerste helft van 2015 ruim 236 miljoen ton goederen over, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Overvolle bestaande containerterminals en twee grote terminals op Maasvlakte 2 die nog niet volledig operationeel zijn temperden de stevige groei.

Het financieel resultaat steeg met 2,6 procent tot 122,5 miljoen euro. Naast de traditionele productgroepen droge en natte bulk en containers, sprak Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, ook over de welkome arbeidsintensieve ontwikkelingen in de offshore waar de Rotterdamse haven in toenemende mate van profiteert, zoals de nieuwe offshore windterminal van SIF en Verbrugge, het bezoek van de 'Dockwise Vanguard' aan Keppel Verolme en de afbouw van de 'Pioneering Spirit'.

De groei in andere markten werd vooral gedreven door wereldwijde handel in ruwe olie en olieproducten naar aanleiding van de lage olieprijs. De overslag van ruwe olie nam met 8,3 procent toe tot bijna 51,7 miljoen ton, de overslag van minerale olieproducten steeg met een indrukwekkende 29,7 procent tot 46,3 miljoen ton. Deze cijfers staan in schril contrast met het nieuws dat het havenbedrijf deze week naar buiten bracht over het annuleren van de Tank Terminal Europoort West door het havenbedrijf en Shtandart TT. Allard Castelein lichtte toe: "We hoeven geen gezichtsverlies te leiden, het betreft een verstandige keuze. Het is beter om het project te annuleren als je er allebei net niet helemaal in gelooft." Het havenbedrijf zoekt inmiddels al vijftig jaar naar een bestemming voor het 40 hectare grote en aan diep water gelegen terrein tegenover ertsoverslagbedrijf EECV.

LNG

Castelein kon met enige trots laten zien dat LNG (vloeibaar aardgas) nu zichtbaar wordt in de diverse staafdiagrammen die voorbijkomen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. De overslag steeg met 107 procent naar 1,14 miljoen ton. LNG is daarmee verantwoordelijk voor krap een half procent van de totale overslag in de haven. Medio 2016 moet de LNG Breakbulk terminal, op het terrein van Gate terminal, gereed zijn en kunnen zeeschepen op grotere schaal vloeibaar aardgas in Rotterdam bunkeren.

Containerterminals

De overslag van containers nam met 3,7 procent toe tot 6,2 miljoen TEU. Opvallend is dat de containeroverslag in de Antwerpse haven groeide met 9,5 procent tot 2,35 miljoen TEU. Dat zou komen door de goede contacten die MSC en Maersk met Antwerpen hebben. Volgens Castelein is het verschil in groeicijfers op nuchterder wijze te verklaren: "Onze containerterminals zitten vol, zitten aan de maximale capaciteit, we wachten op het volledig operationeel gaan van de RWG en APMT terminals op Maasvlakte 2." Deze terminals slaan nu zo'n 25.000 TEU per maand over, en volgens Castelein verdubbelde dat de afgelopen maanden iedere maand.

APMT en RWG zijn momenteel druk bezig om hun complexe hypermoderne terminals in te regelen en ze moeten vanaf 2016 volledig operationeel zijn. Het duurt dus nog even voordat het succes van Maasvlakte 2 in cijfers valt uit te drukken.

Agribulk

De overslag van droog massagoed daalde met 4,9 procent tot 43,7 miljoen ton, volgens Castelein een teleurstellend resultaat. De oorzaken daarvoor zijn de 'energiewende' in Duitsland waardoor de overslag van kolen terugloopt (-2,2 procent), een stagnerende economische activiteit in China waardoor de export van schroot terugloopt en een goede oogst afgelopen jaar van de Europese landbouwbedrijven, waardoor er minder agribulk (-18,4 procent) geïmporteerd hoeft te worden.

Partners Maritiem Nederland