VolkerStevin vernieuwt haven voor vliegdekschepen | Maritiem Nederland
Nieuws

VolkerStevin vernieuwt haven voor vliegdekschepenJan Spoelstra | woensdag 29 april 2015
Havens

Het besluit van de Britse overheid om twee vliegdekschepen te bouwen voor zes miljard pond, levert VolkerStevin een contract van 47,5 miljoen euro op om een marinehaven aan te passen voor deze schepen.

VolkerStevin, onderdeel van VolkerWessels, heeft een ontwerp- en bouwcontract van 47,5 miljoen euro gekregen voor de reconstructie van de havendam van de marinebasis Portsmouth (HMNB Portsmouth). Op deze basis worden de nieuwe vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse voor de Britse marine gestationeerd.

HMNB Portsmouth wordt de thuisbasis van twee nieuwe vliegdekschepen, de ‘HMS Queen Elizabeth’ en de ‘HMS Prince Of Wales’, de grootste schepen die ooit voor de Britse marine zijn gebouwd. Omdat het enorme vliegdek ver buiten de scheepsromp uitsteekt, zijn aanzienlijke aanpassingen nodig aan de infrastructuur van de havendam. VolkerStevin gaat deze realiseren. De huidige havendam heeft sinds de oorspronkelijke aanleg ervan in de jaren twintig van de vorige eeuw al diverse wijzigingen ondergaan, waaronder een uitgebreide aanpassing en renovatie in de jaren zeventig.

VolkerStevin gaat de bestaande havendam renoveren en afmeervoorzieningen aanpassen, waaronder het aanbrengen van stootranden. Daarnaast legt het bedrijf een walstroominstallatie aan, zodat de schepen zonder generatoren aan de wal kunnen liggen. Ook wordt er een nieuw drinkwatersysteem op de havendam aangelegd en worden de navigatiesystemen in de haven verbeterd, zodat de vliegdekschepen veilig de haven in en uit kunnen varen.

VolkerStevin werkt voor de aanleg van dit project samen met Volker Stevin International (ook VolkerWessels), en voor het ontwerp met CH2M. De aanleg startte in april 2015 en is naar verwachting in oktober 2016 klaar.

De Queen Elizabeth-klasse vliegdekschepen zijn 280 meter lang, 70 meter breed, steken 11 meter diep en hebben een dekoppervlakte van 16.000 vierkante meter. Met vier Wärtsilä marinediesels (2 x 9 MW, 2 x 11 MW) kan het schip met 25 knopen de wereldzeeën over, en ondertussen maximaal vijftig vliegtuigen meenemen. De beide vliegdekschepen zijn ontworpen om de Lockheed Marint F-35C mee te nemen. Het eerste schip komt in 2017 in de vaart, het tweede schip volgt drie jaar later.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland