VOC Amsterdam terug bij Scheepvaartmuseum | Maritiem Nederland
Nieuws
Sinds 16 april ligt de replica van de VOC Amsterdam weer op de vertrouwde plek bij het Scheepvaartmuseum.

VOC Amsterdam terug bij Scheepvaartmuseumredactie | vrijdag 16 april 2021
Scheepsbouw

Na uitgebreide onderhoudswerkzaamheden op de werven van Damen is VOC schip ‘Amsterdam’ teruggekeerd naar het Scheepvaartmuseum.De iconische replica van het 18de eeuwse Nederlandse Oost-Indische schip bezocht Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) en Damen Oranjewerf in het kader van een tienjarig onderhoudsproject. 

Het schip arriveerde in september 2020 bij DSAm. Hier werden haar masten en tuigage verwijderd. Het project kende een aantal uitdagingen, waaronder het verwijderen en vervangen van al het breeuwwerk (het waterdicht maken van de planken, red.) van het schip. Een klus waarvoor een groot aantal mensen nodig was. Ook werd een gedeelte van het onderwaterschip schoongemaakt en werd het schip op de werf opnieuw geschilderd.

In oktober werd de ‘Amsterdam’ overgebracht naar Oranjewerf voor een onderhoudsbeurt in een drijvend dok, voordat zij in januari weer terugkeerde naar DSAm. Bij Damen Oranjewerf werden reparaties aan de bovenzijde van de romp uitgevoerd, boven de waterspiegel, en er werden voorbereidingen getroffen voor nieuwe betimmering. In dit stadium werd ook het plaatsen van nieuwe tuigage en masten voorbereid. In maart werd het schip weer overgebracht naar DSAm voor de definitieve plaatsing van masten en tuigage.

Nieuwe tentoonstelling

Op 16 april kwam VOC Amsterdam terug op haar positie buiten het Scheepvaartmuseum. De samenwerking tussen de werf en het museum reikt verder dan deze projectwerkzaamheden; DSAm heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe tentoonstelling van het Scheepvaartmuseum ‘Amsterdam Havenstad’. De tentoonstelling heeft als doel om de eeuwenoude relatie tussen de haven en de stad Amsterdam te laten zien, vanaf het moment dat de dam in de rivier de Amstel werd gebouwd tot ver in de toekomst.

Een groot aantal mensen werkte mee aan het vervangen van het breeuwwerk en het schilderen van het schip (foto: Damen). Tekst gaat verder onder de foto.

Gebouwd door vrijwilligers

De replica van de VOC Amsterdam is tussen 1985 en 1990 in Amsterdam gebouwd door een ‘leger’ vrijwilligers waarbij gebruik werd gemaakt van modern gereedschap, maar ook van gereedschap uit de tijd van het originele schip. 

De oorspronkelijke VOC Amsterdam werd in 1748 gebouwd. Het schip vertrok op 8 januari 1749 vanaf Texel voor een eerste reis naar Batavia in Indonesië. Door slecht weer in het Kanaal, muiterij aan boord en een aaneenschakelijking van ongelukkige gebeurtenissen, brak op 26 januari het roer en liep de VOC Amsterdam aan de grond bij Hastings. Daar ligt het schip nog steeds en af en toe, bij laag water, is de  'Amsterdam' daar zichtbaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland