Vloot windmoleninstallatieschepen wordt te groot | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Vloot windmoleninstallatieschepen wordt te groot

Jan Spoelstra | woensdag 1 oktober 2014
Offshore Wind, Van Oord

Binnenkort dreigt er in de markt voor windmoleninstallatieschepen al weer overcapaciteit te ontstaan.

Baggeraar en offshore aannemer Van Oord zag er vorig jaar vanaf om bij de werf Sietas in Hamburg een zusterschip van het in juni dit jaar opgeleverde windmoleninstallatieschip ‘Aeolus’ te laten bouwen. Dat heeft wel tot gevolg dat Van Oord, dat nu bijna gelijktijdig is begonnen aan de bouw van twee windmolenparken, een extra schip van dit type moet inhuren. Van Oord deed er zeer waarschijnlijk wel verstandig aan niet al te gretig over te gaan tot het bestellen van nog zo’n schip. Er dreigt namelijk in deze markt overcapaciteit te ontstaan.

Daarvoor waarschuwde Hans Schneider, COO van het Deense A2Sea, dat met een vloot van vijf zelfheffende windmoleninstallatieschepen een van de grotere aanbieders is in de markt. Schneider deed zijn uitspraak op de Offshore Dialogue 2014-conferentie tijdens de SMM, de grootste scheepsbouwbeurs ter wereld, afgelopen maand in Hamburg. Volgens de COO van A2Sea is er op de Noord- en Oostzee werk voor twintig schepen maar met de verwachte oplevering van nog een aantal nieuwbouwschepen is er een reële kans op overcapaciteit.

Het speciale type schip is ontworpen voor het plaatsen van windmolenturbines. Daarvoor zijn ze uitgerust met hoge kranen en hebben ze jack-up poten waarmee het schip stabiel op de zeebodem kan worden neergezet. A2Sea is zelf al druk aan het studeren op ander werk voor deze schepen. Voor de offshore olie- en gasindustrie zijn ze meestal niet geschikt omdat hiervoor de kranen te licht zijn.

De COO van A2Sea verwacht dat er in deze markt een consolidatieslag op gang komt waarbij sommige kleinere partijen het moeilijk zullen krijgen. Nederlandse bedrijven zijn behoorlijk actief in deze markt. Vroon heeft via dochterbedrijf drie van dit soort schepen. Het Sliedrechtse bedrijf Jack-up Barge BV en DEME’s GeoSea zijn ook actief in de markt voor de installatie van windmolens maar doen dit meestal met drijvende, zelfheffende bakken. Die kunnen niet zelf varen maar moeten naar hun plek van bestemming worden gesleept.

In plaats van zeer specialistische schepen zal volgens de man van A2Sea nu de trend weer gaan naar de ontwikkeling van schepen die voor meerdere doeleinden inzetbaar zijn. Als grote maritieme dienstverlener heeft Boskalis er al voor gekozen met de ‘Ndeavor’ en ‘Ndurance’ twee multifunctionele vaartuigen te laten bouwen die voor meerdere functies kunnen worden uitgerust, bijvoorbeeld als kabellegger, stenenstorter, duikondersteuningsvaartuig of offshore werk- of bergingsvaartuig.

 

Partners Maritiem Nederland