Vlaggenschip MSC Cruises naar Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Vlaggenschip MSC Cruises naar RotterdamRedactie | maandag 4 mei 2015
Havens, Cruise

Rotterdam deelde in het eerste cruiseweekend voor Amsterdam Cruise Port een plaagstootje uit aan Amsterdam. De sluis bij IJmuiden blijft de achilleshiel voor de haven van Amsterdam, de vierde haven van Europa.

Wegens een flinke wind durfde de Italiaanse kapitein van de 'MSC Splendida' (333x38 m) op 3 mei niet de sluis bij IJmuiden te nemen. Tijdens windkracht 4, die gedurende de dag zou oplopen tot windkracht 5, zou het schip met een grote windvang en gering tonnage ten opzichte van vrachtschepen niet veilig door de sluis kunnen. Dat werd duidelijk toen het vlaggenschip en grootste schip van MSC Cruises Hoek van Holland passeerde en touringcars en taxi's in Rotterdam zich opmaakten om de 3.500 voornamelijk Duitse passagiers de regio van Rotterdam te laten verkennen.

Het schip deed volgens planning Rotterdam aan tijdens de maiden call daar, maar bleef daar vervolgens een dagje langer liggen. Volgens planning zou het schip in de nacht naar Amsterdam varen, maar de passagiers moesten hun excursies vanuit Rotterdam maken. "Een flinke kostenpost voor MSC Cruises", zei Erik Schuffel, algemeen directeur van MSC Cruises Nederland. "Maar de kapitein heeft het laatste woord, moet goede afwegingen maken betreffende de veiligheid. Hij durfde het niet aan om voor het eerst met dit formaat schip, bij deze wind, de sluis bij IJmuiden te nemen, door het Noordzeekanaal te varen en te keren op het IJ."

De MSC Splendida was bezig met een vijfdaagse kennismakingscruise vanuit Hamburg en zou onderweg Rotterdam en Amsterdam aandoen. Schuffel: "Duitsland is momenteel de grootste cruisemarkt voor ons, en het schip zal dit hele jaar vanuit Hamburg cruises maken naar de Noordkaap, IJsland, Schotland en Ierland."

Steeds groter

De cruisemarkt laat al jaren groei zien. Volgens projectmanager Edward Wortman van Amsterdam Cruise Port, moet je voor de verklaring daarvoor terug naar de bron: "Alle grote cruiserederijen hebben de afgelopen jaren grote nieuwe schepen besteld, en hun oudere schepen blijven gewoon in de vaart - het zijn geen auto's die je inruilt. Het aanbod is dus groter en prijzen van cruisevakanties zijn gedaald. Voor circa 600 euro bivakkeer je al een week aan boord van een cruiseschip – en zie je in acht dagen zeven steden."

Dat bestellen van meer grote cruiseschepen blijft doorgaan. Zo heeft MSC Cruises voor 700 miljoen euro per stuk twee schepen in aanbouw met een capaciteit voor 5.300 passagiers. Die schepen zijn korter en breder (323x41 m) dan de MSC Splendida.

De sluis

Is er sprake van concurrentie tussen Amsterdam en Rotterdam om dit soort schepen binnen te halen? "Samenwerking is de sleutel voor de toekomst van deze fraaie toeristische industrie in Nederland", aldus Wortman. “Wij willen in West-Europa veel meer concurreren met van oudsher populaire cruiseregio's als de Middellandse Zee en het Caribisch gebied. We zijn er blij mee dat deze schepen Nederland niet voorbij varen."

Uit het feit dat de MSC Splendida bij niet eens al te extreme weersomstandigheden de 50 m brede sluis niet durfde te nemen, en MSC's plannen om bredere schepen te laten bouwen, blijkt de noodzaak voor een grotere zeesluis bij IJmuiden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland