Vlaamse regering stemt in met locatie nieuwe zeesluis Zeebrugge | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe zeesluis moet Zeebrugge bereikbaar houden voor de nieuwe generatie car carriers (foto: Port of Zeebrugge)

Vlaamse regering stemt in met locatie nieuwe zeesluis Zeebruggeredactie | vrijdag 5 juli 2019
Havens

De Vlaamse regering heeft het voorkeursbesluit voor de nieuwe sluis in Zeebrugge definitief vastgesteld. De locatie van de oude Visart-sluis krijgt de voorkeur voor de nieuwe sluis. Het project van 1 miljard euro gaat nu de 'uitwerkingsfase' in. Naar verwachting kan in 2022 worden begonnen met de bouw van de zeesluis.

De oude Visartsluis (1907) voldoet al lang niet meer aan de eisen van de moderne scheepvaart. De achterhaven is nu volledig aangewezen op de Vandammesluis (1984), die stilaan ook op leeftijd komt en onderhevig is aan onderhoudswerken. Dit maakt Zeebrugge kwetsbaar. Een nieuwe sluis geeft uitzicht op nieuwe groei. “Er staat een investering van 1 miljard euro in de steigers, voor meer groei en meer jobs in de haven van Zeebrugge, maar ook een betere lokale mobiliteit”, zegt Ben Weyts, de Vlaamse minister van Mobiliteit.

De Vlaamse regering heeft nu het voorkeursbesluit voor een nieuwe sluis definitief vastgelegd. Concreet betekent dit dat het projectteam in september van start kan gaan met de zogenoemde ‘uitwerkingsfase’, die 2 à 3 jaar in beslag zal nemen. In die periode wordt het gekozen alternatief verder uitgewerkt tot een projectbesluit en worden de nodige vergunningen bekomen om over te kunnen gaan tot de effectieve bouw. 

Grote car carriers

Het nu definitief vastgelegde voorkeursbesluit voorziet een nieuwe sluis op de locatie van de oude Visart-sluis. Met een lengte van 427 meter, een breedte van 55 meter en een diepte van 18,5 meter zal de nieuwe sluis groot genoeg zijn om de volgende generatie ‘Car Carriers’ (265 meter lang en 40 meter breed) toegang te geven tot de grootste autohaven ter wereld.

Daarnaast bevat het voorkeursbesluit stevige investeringen om de (lokale) mobiliteit te verbeteren. Zo zullen het lokale en doorgaande autoverkeer van elkaar gescheiden worden. Doorgaand verkeer wordt afgeleid via een verbindingsweg, de nog aan te leggen Nx. Die weg zal via een tunnel onder de sluis doorgaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland