Vlaams havenonderhoud met ultra lage emissies | Maritiem Nederland
Nieuws
ULEv sleephopperzuiger Sanderus Sanderus gaat onderhoudsbaggerwerken uitvoeren in de Vlaamse kusthavens

Vlaams havenonderhoud met ultra lage emissiesRedactie | woensdag 26 februari 2020
Baggeren

Sleephopperzuiger 'Sanderus', het nieuwe baggerschip van Jan De Nul met ultra lage uitstoot, gaat onderhoudsbaggerwerk uitvoeren in de Vlaamse kusthavens. Het schip heeft een tweetraps uitlaatgasfiltersysteem aan boord.

De Sanderus is Jan De Nul’s vierde baggerschip met ultra lage uitstoot, ook wel Ultra-Low Emission vessel (ULEv), dat het afgelopen jaar in de vaart werd genomen. Het schip verliet begin januari de scheepswerf in Singapore na succesvolle testen op zee. Nog drie andere schepen met gelijksoortige technologie en ultra lage uitstoot zijn in aanbouw. De Sanderus zal de komende twee jaar in opdracht van de Vlaamse Overheid de vaardiepte in de maritieme toegangswegen tot in de Vlaamse havens onderhouden

Met zijn Ultra Low Emission vessels zet de maritieme aannemer vol in op een betere luchtkwaliteit. Deze schepen zijn voorzien van een katalysator die stikstofoxiden onschadelijk maakt en een roetfilter die de fijnste deeltjes tegenhoudt. Aangezien verschillende polluenten ook een impact hebben op het klimaat, leidt de nabehandeling ook tot een reductie van broeikasgassen. Met de toepassing van dit geavanceerde tweetraps uitlaatgasfiltersysteem is Jan De Nul koploper binnen de scheepvaartindustrie.

Bio-brandstof

De maritieme aannemer investeert niet alleen in een betere luchtkwaliteit. Voor zijn maritieme vloot zet Jan De Nul in op 100 procent hernieuwbare brandstof, een duurzame vervanger van fossiele brandstof gemaakt van afvalstromen. Een eerste sleephopperzuiger vaart sinds eind 2019 in Zeebrugge op 100 procent biofuel. Jan De Nul bekijkt deze omschakeling nu ook voor andere baggerschepen.

"Zo’n hernieuwbare brandstof heeft als voordeel dat motoren niet aangepast moeten worden en dus onmiddellijk inzetbaar is", zegt Michel Deruyck, hoofd Energieafdeling bij Jan De Nul. "Omdat het bio-afvalstromen als grondstof gebruikt, is het ook nog eens bevorderlijk voor de circulaire economie. Onderzoek naar brandstoffen van de toekomst is nuttig, maar het mag niet verhinderen dat we vandaag al duurzame oplossingen aanwenden in de energietransitie binnen de scheepvaart.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland