Vissersbond verwerpt ontwerp Noordzeeakkoord | Maritiem Nederland
Nieuws
De actie van Greenpeace om grote keien te dumpen op de Doggersbank is voor de visserijsector de 'druppel'.

Vissersbond verwerpt ontwerp NoordzeeakkoordRedactie | vrijdag 17 april 2020
Visserij

Na een consultatie bij de achterban is de Nederlandse Vissersbond tot de conclusie gekomen dat de huidige tekst voor een Noordzeeakkoord geen toekomstperspectief biedt voor een ruime meerderheid van de vissers. De Vissersbond volgt de stem van de leden en heeft in het Noordzeeoverleg laten weten dat zij niet akkoord gaat met het onderhandelingsakkoord. Het gevolg is dat de Vissersbond niet meer mee mag praten over wijzigingen van het akkoord.

Helemaal buitenspel staat de Vissersbond nog niet. De Coöperatie Producentenorganisatie Urk is ook tegen het onderhandelingsakkoord maar mag via VisNed, de belangenvereniging van kottervissers, wel aan tafel blijven zitten.

Rijksoverheid, energiesector, visserij, natuurorganisaties en brancheorganisatie van zeehavens onderhandelen al meer dan een jaar over het toekomstige ruimtegebruik van de Noordzee. In februari presenteerde voorzitter Jacques Wallage een Onderhandelaarsakkoord, dat de afgelopen weken aan de achterban van de diverse belangenorganisaties werd voorgelegd.

Voor de Nederlandse Vissersbond waren er drie breekpunten: de sluiting van het Friese Front, het lage bedrag voor compensatie en het uitsluiten van de garnalenvisserij. Op het laatste moment zijn de garnalenvissers ook betrokken in het akkoord. De andere twee breekpunten waren onbespreekbaar. Teruggaan naar de achterban om de nieuwe situatie voor te leggen mocht de Vissersbond echter niet.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland