Vissers blij met verruiming Europese coronasteun | Maritiem Nederland
Nieuws
Doel is een 'vitale visserijsector die zorgt voor de aanvoer van gezond en veilig, duurzaam gevangen voedsel'.

Vissers blij met verruiming Europese coronasteunRedactie | vrijdag 3 april 2020
Visserij

Belangenorganisatie VisNed is blij met de verruiming van het Europese Covid-19 steunpakket. Met de aangekondigde stillegregeling wordt het mogelijk om een periode van vraaguitval te overbruggen.

De voorstellen van de Commissie komen voor een belangrijk deel overeen met de wensen van het Europees Parlement en de lidstaten. Toch moet de reguliere wetgevingsprocedure doorlopen worden, maar deze wordt versneld. Het Europees Parlement zal 16 april 2020 stemmen over het voorstel van de Europese Commissie. Ondertussen werkt de Nederlandse overheid aan de uitwerking van de regeling, zodat er vanaf begin mei aanvragen gedaan kunnen worden.

Voor de Nederlandse vloot is de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen tijdens een stilligweek van groot belang, in verband met de weggevallen vraag vanuit horeca en directe versmarkt. Met een stilligregeling kan een periode van vraaguitval overbrugd worden en kan door de schepen die wel varen efficiënt gewerkt worden. De mogelijkheid voor een stilligregeling is nu opgenomen in het nieuwe EC voorstel. De toekenningsperiode is vanaf 1 februari 2020 van dit jaar, dus vissers komen als het goed is met terugwerkende kracht in aanmerking voor compensatie voor de maatregelen die afgelopen weken al genomen zijn.

Vitale visserij

“Net als in Brexit staan ook in de coronacrisis de vertegenwoordigers van de Europese visserijorganisaties schouder aan schouder (met 1,5 m afstand natuurlijk, red.) ", zegt VisNed- directeur Pim Visser. "We hebben slechts één gezamenlijk doel: de sector door deze moeilijke periode heen loodsen en zorgen dat er nadat de belangrijke volksgezondheidsproblemen zijn opgelost een vitale visserijsector overeind blijft, die zorgt voor de aanvoer van gezond en veilig, duurzaam gevangen voedsel.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland