Visserijcommissie EP verwerpt verbod op pulsvisserij | Maritiem Nederland
Nieuws
De onderzoeksresultaten openen perspectieven voor de garnaalpulsvisserij (foto: Damen Maaskant Shipyards)

Visserijcommissie EP verwerpt verbod op pulsvisserijredactie | woensdag 22 november 2017
Visserij

De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorlopig toelaten van pulsvisserij. Op dit moment maken Nederlandse kotters gebruik van een tijdelijke ontheffing voor deze vismethode. 

Met het besluit van de visserijcommissie is de tijdelijke ontheffing voor de Nederlandse vissers voorlopig verzekerd. De ontheffing kan worden omgezet in permanente vergunningen wanneer wetenschappelijk onderzoek in die tussentijd uitwijst dat de pulsvisserij onschadelijk is. Volgens Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), het Nederlandse lid van de visserijcommissie, is hiermee “de eerste slag gewonnen, maar nog niet de oorlog”.

Bij pulsvisserij wordt gebruik gemaakt van elektriciteit voor de visvangst. Het gebruik van dergelijk vistuig mag volgens de visserijcommissie alleen op commerciële schaal worden toegestaan als uit onderzoek blijkt dat het niet tot "directe of cumulatieve negatieve effecten" op het gebied van het maritieme milieu leidt.

Een nieuwe EU-verordening voorziet in gemeenschappelijke maatregelen inzake vistuig, methoden en toegestane soorten voor alle EU-wateren, terwijl tegelijkertijd regionale, op maat gesneden maatregelen kunnen worden vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland