Visserij stapt uit overleg Noordzee akkoord | Maritiem Nederland
Nieuws
De actie van Greenpeace om grote keien te dumpen op de Doggersbank is voor de visserijsector de 'druppel'.

Visserij stapt uit overleg Noordzee akkoordRedactie | vrijdag 2 oktober 2020
Visserij

Een breed front van organisaties uit de Nederlandse vissector stapt uit het Noordzeeoverleg. In een brief aan de ministers Schouten (LNV) en Van Nieuwenhuizen (IenW) schrijven Nederlandse Vissersbond, Producenten Organisaties Urk en Roussant, de Nationale en Urker Koepel voor de Visverwerkende Industrie en Handel, Visfederatie en Vereniging Vishandelaren Urk dat het overleg geen toekomstperspectief biedt voor de visserij.

De Nederlandse vissector was al kritisch op het Noordzeeakkoord, omdat door de aanleg van grootschalige windmolenparken, de benodigde natuurcompensatie, het verbod op de pulskorvisserij en de onzekerheden rond de Brexit er nog maar weinig ruimte en perspectief overblijft voor de gehele sector. De levensgevaarlijke actie van Noordzeeakkoord-partner Greenpeace om grote keien te dumpen op de Doggersbank is wat de visserijsector betreft de wereld op zijn kop.

Overheid moet vechten voor sector

“Radicale actievoerders die levens van vissers in gevaar brengen door keien ter grootte van auto’s op legale visgronden te dumpen wordt geen strobreed in de weg gelegd, maar de Nederlandse visserijsector moet aan de ketting”, zegt Visfederatievoorzitter Guus Pastoor. “Wij willen dat de Nederlandse overheid nu eindelijk eens voor ons gaat vechten, door meer rekening te houden met de gevaren van de Brexit, het achterhaalde pulskorverbod aan te vechten en onze belangen om te kunnen blijven vissen op de Noordzee waar het nog wel kan zwaarder te laten wegen.”

De vissector hecht aan een koers die ruimte biedt voor behoud en herstel van het perspectief voor de sector, nu en in de toekomst, zodat ook toekomstige generaties in de visserij waardevol werk kunnen blijven vinden. Visserij is niet alleen een van de meest traditionele economische activiteiten in de zeeën rond ons land, het is ook cruciaal voor het hedendaagse verlangen om voedselvoorziening dicht bij huis gestalte te geven. De agrarische bedrijfstak in Nederland, inclusief de visserij, is daarvoor essentieel.

"Dat de tijden veranderen is een feit, dat aanpassingen en innovaties nodig zijn ook, maar dat is wat anders dan het simpelweg verkleinen van de visserijgronden of het uitkopen van een deel van de vloot, waarmee elk perspectief voor de vissers en de verwerkende bedrijven achter de horizon verdwijnt", aldus Pastoor.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland