Visserij nu ook geïnteresseerd in antipiraterij-oplossingen | Maritiem Nederland
Nieuws
De P-Trap laat draden in het water zakken waarin de schroef van vijandige bootjes verstrikt raakt en de motor vastloopt.

Visserij nu ook geïnteresseerd in antipiraterij-oplossingenJan Spoelstra | maandag 31 maart 2014
Toeleveranciers, Visserij

Voor complexe offshore- en baggerschepen die dagelijks tienduizenden euro’s verdienen, vallen antipiraterij-maatregelen wel te begroten. Maar nu is er ook een oplossing voor de minder kapitaalkrachtige visserij in piratengebieden.

Westmark heeft onlangs op het Haringvliet een test uitgevoerd waarbij het bedrijf de zogenaamde P-Trap combineerde met een geluidskanon aan boord van een vissersschip. Een Europees visserijbedrijf dat met enkele tientallen kleine vissersboten in vooral de Golf van Guinee (West-Afrika) vist krijgt veel te maken met aanvallen van overvallers en piraten. Doordat criminelen met het lage vrijboord en de lage snelheid van vissersschepen geen halsbrekende capriolen uit hoeven te halen om aan boord te komen, zijn deze boten erg kwetsbaar. Dure gewapende beveiligers zijn geen optie, daarom wordt gekozen voor een geweldloze oplossing.

“Na deze succesvolle test is het plan om eerst twee boten uit te rusten met de P-Trap en het geluidskanon”, aldus Lodewijk Westerbeek van Eerten van Westmark. “Als het in de praktijk blijkt te werken, gaan we meer systemen leveren.”

Bij de P-Trap wordt aan de voorzijde van het schip een boom neergelaten tot net boven de waterlijn. Hieraan zitten draden bevestigd die langszij het schip gesleept worden. Wanneer aanstormende overvallers en piraten in snelle boten het schip naderen, raakt de schroef erin verstrikt, slaat de motor af en blijft het aanvallende bootje stuurloos ronddobberend achter. Doordat de lijnen bij een nauwkeurig bepaalde trekkracht losbreken, bestaat niet het risico dat je de criminelen mee op sleeptouw neemt.

Het vissersschip testte een week lang de P-Trap tijdens het vissen. De vissers verwachtten een gecompliceerde toestand, omdat de netten verstrikt zouden raken met de draden van de P-Trap. Dat bleek echter volstrekt geen probleem, de netten konden gewoon door de draden heen omhoog gehaald worden.

Meerdere barrières

“Ik geloof heel erg in het opwerpen van meerdere barrières voor maritieme criminelen”, aldus Westerbeek van Eerten. “We gaan de twee schepen die voor de westkust van Afrika gaan varen tevens voorzien van een geluidskanon.” De uitvinder van de P-Trap legt uit dat deze een schelle, hoge en zeer luide toon, vergelijk het met een versterkte rookmelder, heel gericht op maritieme criminelen richt. “De Zweedse marine gebruikt ze ook.”

Overigens zijn er nog niet veel reders die kiezen voor legale geweldloze en geen letsel veroorzakende beveiligingsmethoden. Westmark ondervindt veel concurrentie van gewapende private beveiligers.

Klik hier voor een filmpje van de P-Trap

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland