Vijf bedrijven in proef mobiele walstroom voor zeevaart | Maritiem Nederland
Nieuws
De proef met mobiele walstroom vindt plaats aan de Parkkade in het centrum (foto: Willem van Kasteren/HbR)

Vijf bedrijven in proef mobiele walstroom voor zeevaartredactie | donderdag 5 september 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Vijf bedrijven nemen deel aan een proef van gemeente en Havenbedrijf Rotterdam met mobiele walstroom aan de Parkkade: Engie, Pon Power, Aggreko Benelux, Mobiele Stroom BV en JP Energiesystemen. Het gaat om walstroom voor zeevaart.

Het gebruik van walstroom is al jaren verplicht op de meer dan 500 Rotterdamse binnenvaartligplaatsen. Het is voor de eerste maal dat zo’n proef met mobiele walstroom voor de zeevaart plaatsvindt.

Zeeschepen die in de haven aanleggen wekken nu stroom op met de hulpmotoren, wat leidt tot emissies en op sommige plaatsen geluidsoverlast. Deze overlast kan gereduceerd worden door de hulpmotoren van de zeeschepen uit te zetten en de schepen te voorzien van externe stroom: walstroom oftewel ‘power to ship’, ook wel P2S genaamd. Walstroom is een kostbare oplossing en vaste aansluitingen op het elektriciteitsnet zijn moeilijk rendabel te krijgen.

Uniek in Europa

“Het is voor het eerst in Europa dat op deze schaal een proef met mobiele walstroom plaatsvindt. De pilot past bij het streven om op termijn naast alle binnenvaartschepen ook alle zeeschepen in de haven van mobiele walstroom te voorzien”, zegt Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie.

“Deze proef met walstroom voor de zeevaart past in de ambitie van het Havenbedrijf om koploper in de energietransitie te zijn. Het is een van de vele projecten waar we aan werken om lokaal de luchtkwaliteit te verbeteren en mondiaal klimaatverandering tegen te gaan”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Verschillende concepten

De vijf deelnemers aan de proef testen verschillende concepten uit. Hierbij kijken ze naar technische en commerciële haalbaarheid, klantvriendelijkheid en de positieve impact op de omgeving.

  • ENGIE Ventures & Integrated Solutions onderzoekt een hybride systeem met een Big Battery Box, geïntegreerd met een motor-generator op biobrandstof (HVO);
  • Pon Power & zusterbedrijven werkt met een hybride container met een batterij in combinatie met een generator op blauwe diesel (HVO) in een 10ft container;
  • Aggreko Benelux onderzoekt een LNG gedreven gasmotor in een 20ft container;
  • Mobiele Stroom BV werkt met een bio-LNG gedreven turbine in een 20ft container;
  • JP Energiesystemen onderzoekt een brandstofcel-aggregaat op waterstof in combinatie met een kleine batterij.

Metingen

De proef begint in de loop van de herfst en zal duren tot het voorjaar. Elk systeem zal 2 tot 4 weken staan op een locatie halverwege de Parkkade en de aan één ligplaats afmerende zeeschepen voorzien van walstroom. Tijdens de proeven worden metingen gedaan om de geluid- en emissiereducties van de systemen te bepalen, in vergelijking met stroomopwekking door eigen generatoren.

De proef vindt plaats op de openbare ligplaatsen voor zeevaart aan de Parkkade in het centrum van Rotterdam. Daar komen kustvaarders van rederijen als Wilson, Vertom en Wijnne&Barends. In principe kan elk zeeschip hier gebruik maken van de mobiele walstroom, maar lang niet alle schepen hebben hiervoor een stekker-aansluiting.

Na afronding van de proef met de mobiele walstroom komt er een vervolgfase gericht op walstroom voor grotere zeeschepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland