Vierde overdekte terminal voor VCK Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
In gebruikname van de 'All Weather Terminal 4' in Amsterdam. Foto: Max-Dijksterhuis

Vierde overdekte terminal voor VCK AmsterdamRedactie | donderdag 17 augustus 2017
Zeevaart, Binnenvaart, Havens, Havenbedrijf Amsterdam

Amsterdam is na de ingebruikname van een vierde overdekte terminal de grootste aanbieder van overdekte overslag in Europa.

VCK Group heeft op 14 augustus aan de Suezhaven in Amsterdam de vierde overdekte goederenterminal in gebruik genomen. Met de ‘All Weather Terminal 4’ gaat een investering gemoeid van circa 11 miljoen euro. De overdekte overslagcapaciteit in Amsterdam is hiermee gestegen van anderhalf naar twee miljoen ton goederen.

Een belangrijke ontwikkeling in de overslag van goederen die vooral niet nat mogen worden, is een toenemende wens om deze goederen direct over te slaan van zeeschip naar binnenvaartschip. Daarnaast worden de zeeschepen steeds groter en in algemene zin stijgen de volumes kwetsbare lading die VCK op dit type terminal overslaat. Daarom is de vierde all weather terminal drie meter breder en vier meter hoger dan de drie eerder gebouwde terminals.

Verder vraagt Havenbedrijf Amsterdam een LME-certificering aan. Met toestemming van de Londense Metaalbeurs kan straks lading worden aangetrokken op de wereldmarkt voor industriële metalen. Verwachting is dat de Londense Metaalbeurs de LME-certificering begin 2018 toekent.

De nieuwe terminal is 100 meter lang, 22 meter hoog, heeft een ‘waterbreedte’ van 30 meter en biedt een overslagkraan met een capaciteit tot 50 ton. De ingebruikname vond plaats door overslag van rollen staal vanuit een binnenvaartschip in het zeeschip ‘Wilson Nantes’. Eigenaar en reder Wilson is de grootste gebruiker van de all weather terminals in Amsterdam.

Een all weather terminal is een terminal waarin zeeschepen met weersgevoelige goederen, zoals papier en staal, ongeacht de weersomstandigheden, hun lading droog over kunnen zetten op andere transportmodaliteiten. Zo’n terminal bestaat uit een grote, over de kade én het water gebouwde overkapping, die aan weerszijden open is, waardoor schepen kunnen in- en uitvaren. Bovenin de overkapping bevindt zich een kraan die over de volledige lengte en breedte van de overkapping kan bewegen voor het laden en lossen van de goederen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland