Vezelversterkt staal | Maritiem Nederland
Nieuws

Vezelversterkt staalArjen Dijkgraaf | maandag 26 mei 2008

Goedkope bescherming tegen lage temperaturen

Japanse materiaalwetenschappers hebben een relatief goedkope staalsoort bedacht die niet bros wordt bij lage temperaturen, maar juist sterker. Hij is onder meer te gebruiken voor offshore-installaties en schepen die bij lage temperaturen heel moeten blijven, zo melden ze in Science.

Staal bestaat voornamelijk uit ijzer, met een beetje koolstof. Goedkope ‘laaggelegeerde’ varianten zijn gevoelig voor koude. De Japanners halen het voorbeeld aan van de ‘Liberty’-vrachtschepen uit de Tweede Wereldoorlog, die in de noordelijke wateren vrij massaal last kregen van scheurvorming. Om dit effect tegen te gaan kun je bijvoorbeeld een aantal procenten nikkel toevoegen, maar die oplossing is nogal duur.

De groep van Yuuji Kimura (Nationaal instituut voor materiaalwetenschappen, Tsukuba) heeft nu een proces bedacht dat ze ‘tempforming’ noemt. Eerst verhitten ze het staal tot 500 graden Celsius, daarbna walsen ze het uit. Er ontstaat dan een vezelachtige ferrietstructuur, doorspekt met ijzercarbide-nanodeeltjes.

Het getempformde staal behoudt zijn sterkte tot 60 graden onder nul. Nadeel is wel dat de vezelstructuur in één richting veel sterker is dan haaks er op, zodat het voor plaatwerk minder geschikt is.

bron: NatureNews, Science

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland