Vervanging M-fregatten weer een stap dichterbij | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de opvolger van de bestaande M-fregatten.

Vervanging M-fregatten weer een stap dichterbijRedactie | donderdag 25 juni 2020
Marine, Scheepsbouw

Het ministerie van Defensie heeft op 24 juni een belangrijke stap gezet bij de vervanging van de huidige M-fregatten. Damen, Thales en een hele keten van bedrijven die bij de bouw worden betrokken, zijn verheugd over deze stap. Ze staan te trappelen om met de bouw van de nieuwe M-fregatten voor de Nederlandse en Belgische marine te kunnen beginnen.

Directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding Hein van Ameijden: “Dit soort launching customer projecten zijn essentieel voor de toekomst van de marinebouw in Nederland. We zijn verheugd dat we ook de opvolger van de M-fregatten mogen bouwen. Nog veel belangrijker, de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marine krijgen hiermee weer beschikking over een innovatief schip, om mee te varen en vechten."

Onderzeebootbestrijding

De belangrijkste taak van de nog te bouwen fregatten wordt het bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt met een nieuwe torpedo, in te zetten vanaf het schip of door de NH90-boordhelikopter. Dit staat in de brief die de Tweede Kamer kreeg van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. De huidige vier M-fregatten van de Belgische en Nederlandse marine zijn aan het einde van hun levensduur.

Naast onderzeebootbestrijding moet het nieuwe fregat zichzelf en andere eenheden kunnen beschermen. Het moet wereldwijd inzetbaar zijn voor maritieme gevechts- en veiligheidsoperaties en assistentie. Dit vraagt om verdedigingsmiddelen tegen dreigingen uit de lucht en van vijandelijke schepen op en onder water.

Oplevering in 2027

Het fregat heeft plek voor een 110-koppige bemanning. Voor missie specifiek personeel en hun uitrusting zijn veertig extra bedden en verschillende ruimten beschikbaar. De verwachting is dat het eerste schip in 2027 wordt opgeleverd. Daarna worden de operationele effectiviteit en veiligheid van het schip getest. De Nederlandse marine krijgt het eerste fregat naar verwachting in 2028 en het tweede een jaar later. De Belgische fregatten worden uiterlijk 2030 geleverd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland