Vertrek superjachtwerven is aderlating voor Hiswa | Maritiem Nederland
Nieuws
Tijdens de Monaco Boat Show verzorgde de Holland Yachting Group het Holland Pavilion (foto: Hiswa)

Vertrek superjachtwerven is aderlating voor HiswaRedactie | maandag 30 september 2019
Jachtbouw & Watersport

Het aanstaande vertrek van een aantal grote superjachtbouwers en leveranciers is een gevoelige aderlating voor Hiswa Holland Yachting Group. "Met het wegvallen van een belangrijk deel van deze bedrijven kan het exportpakket 'Think Yachts Think Holland' en de diverse campagneonderdelen niet meer worden uitgevoerd."

Met ingang van 2020 nemen verschillende superjachtwerven en suppliers afscheid van het exportprogramma 'Think Yachts Think Holland' dat wordt uitgevoerd door HISWA Holland Yachting Group (HHYG). Een deel van deze bedrijven sluit aan bij brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) die begin 2020 een superjachtplatform opzet. De grote superjachtwerven waren tot dusver zowel bij Hiswa als bij NMT aangesloten.

Hiswa betreurt dat haar aanbod om een samenwerkingsverband op te zetten in de vorm van een gecombineerd exportprogramma voor de superjachtbouw, scheepsbouw en maritieme toeleveranciers door NMT is afgewezen. Hiswa onderzoekt de komende periode of het mogelijk is om met haar leden een aangepast exportprogramma onder de vlag van 'Think Yachts Think Holland' op te zetten. 

Twijfels over fusie met Recron

De aanleiding voor de overstap vormde de twijfel die het bestuur van Hiswa Holland Yachting Group had over de borging van het superjachtcluster in de nieuwe brancheorganisatie Hiswa/Recron. Hiswa Vereniging gaat in 2020 fuseren met de brancheorganisatie voor vrijetijdsondernemers Recron. 

“De positie van HHYG en de inhoud van het werk- en exportprogramma in de nieuwe fusieorganisatie staat niet ter discussie”, stelt Geert Dijks, directeur van Hiswa Vereniging. Samen met het HHYG-bestuur stelde Hiswa een meerjarig Werkprogramma Superjachtcluster op. Ook borgde zij de sector met een bestuurlijk zelfstandige positie.

Sterk in exportpromotie

Intussen verkende HHYG een intensievere samenwerking met NMT. Hieruit is een alternatief NMT-programma ontstaan: een verkleinde versie van het HHYG-exportpakket en het werkprogramma van Hiswa Vereniging. Ook vanaf 2020 gaat Hiswa verder met exportpromotie. Dijks: “Dit jaar viert Hiswa vijftig jaar exportpromotie. Onze kennis en ervaring op dit vlak is ongekend groot. We blijven dit inzetten voor onze leden.”

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland