Tweede leven voor oude banden in haven Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Wereldwijd alle oude banden circulair verwerken is goed voor een jaarlijkse vermindering van 215 miljoen vaten olie.

Tweede leven voor oude banden in haven RotterdamRedactie | maandag 11 november 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Black Bear Carbon, een Nederlands bedrijf dat zich richt op terugwinning van carbon black uit versleten autobanden, gaat een nieuwe fabriek bouwen in de haven van Rotterdam. In deze fabriek wordt granulaat van oude banden omgezet in carbon black, pyrolyse-olie en -gas. 

“Het Havenbedrijf Rotterdam wil de ontwikkeling van onze volgende fabriek graag faciliteren en er zijn aanzienlijke mogelijkheden voor optimalisatie en synergie van onze technologie in het Rotterdamse industriecomplex”, zegt Silvio Ghyoot, ceo van Black Bear Carbon.

De komende weken werken Black Bear Carbon en Havenbedrijf Rotterdam samen de technische en financiële details uit van de opzet van het project. Doel is de samenwerking begin december te bevestigen om vervolgens over te gaan tot de tijdige realisatie van het project 'Recovered Carbon Black Nederland'.

“We heten Black Bear Carbon, met zijn geavanceerde circulaire technologie, van harte welkom in Rotterdam. Om onze haven en ons industriële complex in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs, moeten we inzetten op circulaire productieprocessen. Black Bear Carbon past uitstekend in het bestaande Rotterdamse chemiecomplex”, zegt ceo Allard Castelein van het havenbedrijf.

Grote ambities

Black Bear Carbon heeft grote ambities. Het bedrijf, dat nu twee jaar productie-ervaring heeft, wil honderden van de 'upcycling' fabrieken over de hele wereld bouwen, waarbij de focus voorlopig op Europa ligt. Wanneer het volledige aanbod van oude banden op circulaire wijze wordt verwerkt, zal Black Bear het wereldwijde olieverbruik jaarlijks met meer dan 215 miljoen vaten verminderen.

Black Bear Carbon is gevestigd in Nederweert (Limburg). Sinds begin juli van dit jaar mag het bedrijf zich 'World Economic Forum Technology Pioneer' noemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland