Verse bloemen per schip | Maritiem Nederland
Nieuws

Verse bloemen per schip

Jan van den Berg | donderdag 22 mei 2008

Bloementransport gebeurt door de lucht. Maar dit gaat veranderen. Proeven laten zien dat ook containerschepen bloemen kunnen vervoeren, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. En tegen de helft van de kosten.

 

Bloemen zijn versproducten bij uitstek. Een boeket moet in een vaas op tafel zeker een week goed blijven. Bloemen moeten daarom zo snel mogelijk vervoerd worden van de kweker naar de veiling en de winkel. Intercontinentaal vervoer van bloemen gaat dan ook altijd per vliegtuig. Maar waarschijnlijk niet lang meer.

 

Nederlandse bloemenkwekers en -veilingen werken hard aan het vervoer per zeecontainer. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) heeft hiervoor met vijftien expediteurs, rederijen, waaronder Maersk, en handelaren enkele nieuwe methoden ontwikkeld.

 

Pulp

Er zijn twee grote verschillen met luchtvervoer. In de eerste plaats de snelheid. Intercontinentaal vervoer van bloemen per vliegtuig van de kweker naar de veiling neemt één of twee dagen in beslag. Bij vervoer over land en zee is dit al snel twee weken. Het andere grote verschil zijn de kosten die bij vervoer over zee ruwweg de helft lager zijn.

 

Het laatste is voor kwekers en handelaren natuurlijk de belangrijkste reden om te onderzoeken of containervervoer een levensvatbare optie is. De belangrijk- ste eis is dat de kwaliteit van de bloemen niet achteruitgaat als het vervoer zo veel langer duurt. Dit blijkt in veel gevallen niet te gebeuren, zegt Anton Bril van de VGB. “Snel vervoer is niet alles; we hebben gezien dat bloemen soms juist in betere staat bij de winkeliers aankwamen na containervervoer.”

 

Hiervoor is een aantal oorzaken aan te wijzen. Bloemen die bij de kweker in Kenia de container ingaan en er op de veiling in Aalsmeer weer uitkomen, bevinden zich de gehele tijd in dezelfde omgeving. Koelcontainers hebben hun eigen koelinstallatie die de temperatuur constant laag houdt. Bij luchtvervoer komt het nog weleens voor dat de vrachtcontainers een tijdje in een hangar van dertig graden staan. Deze containers hebben geen geconditioneerd milieu. “Bloemen komen dan als pulp het vliegtuig uit”, becommentarieert Bril.

 

Het bedrijf FTG Holland heeft speciale gels ontwikkeld met antibacteriële stoffen en voedingstoffen. Als die worden gebruikt voor bloemen in zeecontainers, blijven deze twintig tot dertig dagen goed.

 

Zorgen

De bloemensector gaat uiteraard niet over één nacht ijs. Begin 2006 zijn de eerste bloemen met de FTG-gel over zee vervoerd van de Keniase havenstad Nairobi naar de veiling in Aalsmeer. In 2007 zijn ten minste honderd containers van Nederland naar de Verenigde Staten vervoerd. Het betrof vooral amaryllissen, narcissen en tulpen. Met chrysanten is dit ook mogelijk, zo heeft onderzoek van de Wageningen Universiteit uitgewezen.

 

Een en ander heeft grote gevolgen voor zowel de kweek als de logistiek van bloemen. Het is bedrijfseconomisch niet haalbaar om vier bovengenoemde soorten te kweken in Afrika of Zuid-Amerika. Daarvoor zijn de transportkosten nu te hoog. Met zeevervoer ligt dit anders. Kwekers kunnen naar andere continenten uitwijken om te profiteren van hogere temperaturen en lagere arbeidskosten.

 

Verder zullen luchtvrachtmaatschappijen en vliegvelden grote gevolgen ondervinden van een dergelijk verandering. Nu bestaat ongeveer 10 procent van de luchtvracht op Schiphol uit bloemen, zo’n 100.000 ton per jaar. Een luchtvaartmaatschappij als Martinair is sterk afhankelijk van bloemenvervoer. Volgens Bril moet die zich dan ook zorgen gaan maken: “Ik denk dat Martinair binnen vijf jaar een derde van het bloementransport verliest aan reders en havens. Over tien jaar kan dat opgelopen zijn tot twee derde.” |

 

www.vgb.nl

Partners Maritiem Nederland