Verondiepen plassen Over de Maas veilig voor milieu | Maritiem Nederland
Nieuws
In sommige gevallen is granuliet minder geschikt als bovenste laag bij het verondiepen van plassen, zegt Arcadis.

Verondiepen plassen Over de Maas veilig voor milieu

De toepassing van granuliet in de diepe plassen in het Gelderse zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas is veilig  Er zijn geen negatieve effecten voor mens en milieu, constateert ingenieursbureau Arcadis in een recent rapport.

Granuliet bestaat uit fijne deeltjes die overblijven na het breken en zeven van de natuursteen graniet. Graniet wordt onder meer gebruikt voor het maken van asfalt. Granuliet is gebruikt in diepe plassen om deze minder diep te maken. Ook in de plassen bij Over de Maas (Gelderland) is dit gebeurd.

Zorgen bij omwonenden

Om de zorgen bij omwonenden en de gemeente proberen weg te nemen over het toepassen van granuliet in het project Over de Maas, liet staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) een onafhankelijk onderzoek doen door Arcadis. De onderzoeksopdracht is in overleg met de gemeente West Maas en Waal en de provincie opgesteld. Voor zover passend zijn vragen van het burgercollectief binnen de onderzoeksopzet meegenomen.

Op basis van monsters van het toegepaste granuliet en het grond- en oppervlaktewater, stelde Arcadis vast dat de milieu-hygiënische kwaliteit van het granuliet in Over de Maas voldoet aan de schoonste klasse die in Nederland aan grond wordt toegekend. Het onderzoeksbureau geeft ook aan dat er geen acrylamide in de grond, het grond- en oppervlaktewater is aangetroffen. Over deze stof bestonden zorgen. De stof polyacrylamide wordt bij de productie van granuliet toegevoegd om granuliet deeltjes aan elkaar te binden. Bij afbraak van polyacrylamide zou theoretisch acrylamide kunnen vrijkomen. Dat is hier niet het geval.

Arcadis beaamt wel dat granuliet in sommige gevallen mogelijk minder geschikt is als bovenste laag. Bij veel plassen die verondiept worden, is de bovenste laag standaard een 'leeflaag' die bestaat uit bijvoorbeeld aarde. Ook bij het project Over de Maas is het gebruikte granuliet overal afgedekt met zo’n leeflaag. 

Meetbare ecologische criteria

De staatssecretaris vindt het vervelend dat mensen zich zorgen hebben gemaakt over het gebruik van granuliet. Volgens Van Veldhoven is het belangrijk dat bij verondiepen in het algemeen het milieu nog beter beschermd wordt. Ze wil hiervoor meetbare ecologische criteria opstellen.  

 

Partners Maritiem Nederland