Verlenging SDS-regeling biedt maritieme maakindustrie kansen | Maritiem Nederland
Nieuws
Het duurzame vrachtschip 'Egbert Wagenborg' won in 2017 de KVNR Shipping Award (foto: Wagenborg)

Verlenging SDS-regeling biedt maritieme maakindustrie kansen

redactie | vrijdag 12 juli 2019
Scheepsbouw

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) met drie jaar wordt verlengd. Hiermee krijgt de maritieme maakindustrie ook de komende jaren een financiële impuls voor de verdere verduurzaming van de scheepvaart.

De SDS-regeling heeft tot doel de marktintroductie van duurzaamheid bevorderende innovaties in de scheeps(om)bouw en op offshoreconstructies te bevorderen. Scheepswerven lopen een risico bij de ontwikkeling van maritieme innovaties met betrekking tot de goede werking hiervan. Door gebruik te maken van de SDS-subsidie kunnen zij deze risico’s ondervangen.  

Brancheorgansatie Netherlands Maritime Technology (NMT) is nauw betrokken geweest bij de evaluatie van de SDS-regeling, die de afgelopen maanden is uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bovendien heeft NMT, samen met Kamerleden Eppo Bruins (CU) en Hayke Veldman (VVD), het belang van een structurele verlenging voor maritieme bedrijven onder de aandacht gebracht in de Tweede Kamer.

Meer zekerheid

Tot nu toe is de SDS-regeling steeds jaarlijks verlengd via een amendement. Een regeling voor meerdere jaren biedt de maritieme sector meer zekerheid over de beschikbare subsidie en komt volgens NMT de inhoudelijke kwaliteit van de aanvragen ten goede.

Partners Maritiem Nederland