Verbrede Breeddiep geopend | Maritiem Nederland
Nieuws
Tankschip ‘Vlaardingen’ van VT opent het verbrede Breeddiep. Foto: Paul Martens

Verbrede Breeddiep geopendRedactie | donderdag 8 december 2016
Binnenvaart, Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De doorvaart tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg is verbreed van 75 naar 350 meter. Dit betekent een forse capaciteitsverhoging en vergroting van de veiligheid voor de binnenvaart.

Op 7 december 2016 opende de binnenvaarttanker ‘Vlaardingen’ van de Verenigde Tankrederij officieel het verbrede Breeddiep, een belangrijke verbinding voor de binnenvaart in Rotterdam. Het Breeddiep ligt op het kruispunt waar verschillende stromingen - de nieuwe waterweg, het Calandkanaal en de getijdenstroom van de Noordzee - samenkomen, waardoor het vooral bij een noordwestenwind een verraderlijke vaarroute was. Binnenvaartschepen konden elkaar voorheen niet passeren, ondanks de breedte van 75 meter.

De verbreding is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam. Het past in hun streven naar de verbetering van de achterlandverbindingen en het verhogen van de efficiency van de binnenvaart.

De verbreding van het Breeddiep heeft tien maanden in beslag genomen. Tijdens de werkzaamheden kon de binnenvaart gewoon gebruik blijven maken van de passage. Aannemer Van Oord voerde het project zonder ongelukken en ruim binnen afgesproken budget en tijd uit.

Het Breeddiep ontstond begin jaren zeventig bij de aanleg van het Calandkanaal. Rijkswaterstaat had de verbinding nodig om zijn werkschepen door te laten varen. Vervolgens mocht ook de binnenvaart gebruikmaken van het Breeddiep. Door de nauwe breedte en de verraderlijke stroming kregen de vaarweggebruikers hier altijd extra aandacht van de verkeersbegeleiders van het Havenbedrijf. Jaarlijks maken zo’n 50.000 voornamelijk binnenvaartschepen gebruik van deze passage.

Het vrijgekomen materiaal heeft voor een belangrijk deel een nieuwe bestemming gekregen in de zogenoemde ‘Groene Poort’ in de Nieuwe Waterweg tegenover Rozenburg. Het materiaal is gebruikt als ‘langsdam’ om daarachter natuurlijke oevers te laten ontstaan. In 2013 tekenden Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf de samenwerkingsovereenkomst ‘De Groene Poort’ om met vrijkomende materialen natuurlijke oevers langs de Nieuwe Waterweg te ontwikkelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland