Verbindingsbaan Container Exchange Route krijgt vorm | Maritiem Nederland
Nieuws
Behalve aan de verharding van de betonbaan werd in juni ook gewerkt aan de kunstwerken op de Container Exchange Route.

Verbindingsbaan Container Exchange Route krijgt vormRedactie | woensdag 29 juli 2020
Havenbedrijf Rotterdam

Combinatie CER, bestaande uit KWS en Van Hattum en Blankevoort, legt in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam de Container Exchange Route aan op de Tweede Maasvlakte. Onderdeel van de werkzaamheden is de aanleg van een zeventien kilometer lange verbindingsweg tussen de containerterminals. Afgelopen maand legde KWS-onderneming BKB Infra de eerste vijf kilometer van de betonbaan aan.

De CER-baan wordt uitgevoerd in een Doorgaand Gewapende Betonverharding (DGB). Doordat er weinig voegen in deze constructie zitten, is deze vorm van verharding onderhoudsarm. Er is voor deze constructie gekozen omdat de containerterminals op de Tweede Maasvlakte 24/7 in bedrijf zijn. De DGB-constructie is ontworpen met een gebruikszekerheid van 99 procent voor de komende vier jaar. Met een alternatieve verharding zou dit niet mogelijk zijn.

Drie lagen

De DGB-constructie is opgebouwd uit drie lagen. De fundering bestaat uit een laag schraal beton, een mengsel van cement, zand, water en gerecycled betonpuin (gemaakt in een eigen mobiele betoncentrale). Op dit schraal beton is vervolgens het asfalt aangebracht met daarop in totaal 2600 ton aan wapening. Deze wapening dient als voorbereiding voor de laatste stap: het aanbrengen van een 26 centimeter dikke betonlaag. De totale constructie van de doorgaand gewapende betonbaan is 86 centimeter dik.

Slipformpaver

Voor de aanleg van de CER - die naast de aanleg van de DGB-verharding ook bestaat uit in het werk gestorte barriers en afwateringsgoten - komt het gehele machinepark van BKB Infra wel een keer aan bod. De in totaal circa 36000 m3 betonmortel wordt door een rupskraan in het werkvak gedraaid. Een slipformpaver strijkt dit uit tot een baan van 26 centimeter dik en tien meter breed. De paver legt dagelijks zo’n 250 meter betonweg aan.

Momenteel wordt op maaiveldniveau de betonbaan in één werkgang aangelegd. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in september gereed. Daarna is het de beurt aan de kleinere slipformpaver die de aanleg van de betonverharding op de viaducten voor zijn rekening neemt. De aanleg van verharding op deze constructies vindt plaats in twee werkgangen, zodat een baan vrij blijft voor de nodige betontransporten. Aansluitend volgt de afbouw van de knooppunten door het aanbrengen van de barriers en afwateringsgoten.

De Container Exchange Route is in het eerste kwartaal van 2021 gereed.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland