Venlo bouwt afmeersteiger voor riviercruiseschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
De Lage Loswal aan de Maaskade in Venlo.

Venlo bouwt afmeersteiger voor riviercruiseschepen



Bart Stam | dinsdag 12 november 2019
Binnenvaart, Cruise

In Venlo is sinds september de herinrichting van de Lage Loswal aan de Maas in volle gang. Het huidige parkeerterrein maakt plaats voor onder meer een moderne afmeersteiger van 250 meter, inclusief bolders en nieuwe damwanden. Hier kunnen vanaf 2020 riviercruiseschepen afmeren.

Ook De MaasHopper, een catamaran voor tweehonderd passagiers, gaat deze locatie gebruiken. De werkzaamheden aan de nautisch-maritieme infrastructuur duren circa acht maanden.

In opdracht van de gemeente Venlo is hoofdaannemer Vissers Ploegmakers vanaf september tot het voorjaar van 2020 bezig met de herinrichting van de Lage Loswal op de rechteroever van de Maas. Deze locatie, aangelegd in 1904, was tot 1 september een parkeerterrein. Vanaf 2020 krijgt het terrein naast een recreatieve bestemming ook een belangrijke maritieme functie. De provincie subsidieert het project.

“Wij gaan de Lage Loswal herinrichten als op- en afstapplaats voor onder meer riviercruiseschepen”, zegt projectleider Oukje Reijnen (gemeente Venlo). “Vandaar dat er een nieuwe steiger komt van 250 meter. Hier kunnen vanaf 2020 de grootste riviercruiseschepen van 135 meter afmeren.”

Andere investeringen zijn de aanleg van bolders en het plaatsen van nieuwe damwanden. Verder komt er een drijvende steiger die dient als wandelverbinding tussen de wijk Q4 en de haven aan de Maasboulevard. Volgens Reijnen hebben diverse rederijen belangstelling om na de herinrichting van het gebied Venlo aan te lopen. Vandaar dat er contact is geweest met deze partijen over de ideale vormgeving en inrichting van de nieuwe steiger, rekening houdend met de hoog- en laagwaterstanden op de Maas.

MaasHopper

Ook De MaasHopper van rederij OdinTravel in Belfeld wil de vernieuwde Lage Loswal gaan gebruiken als op- en afstaplocatie. De MaasHopper is een catamaran voor maximaal tweehonderd opvarenden. Het schip fungeert deels als rondvaartboot en fietspendeldienst tussen Venlo, Steyl en Arcen. Bedrijven en particulieren kunnen het schip afhuren voor feesten en partijen. De nieuwe steiger maakt onderdeel uit van de herinrichting van een gebied van circa zesduizend vierkante meter langs de Maas.

Naast diverse groen- en recreatievoorzieningen komt er een kademuur van driehonderd meter met een aangrenzende wandelzone. Voorts gaat de gemeente Venlo de oude stadsmuur van eveneens driehonderd meter in zijn oude glorie herstellen. “Optioneel is nog de aanleg van een innovatieve drijvende waterkering in samenwerking met het waterschap”, aldus Reijnen.

Voordat de werkzaamheden in september begonnen heeft ingenieursbureau Geonius begin 2019 uitgebreid bodemonderzoek gedaan naar eventuele verontreinigingen uit het verleden. Dit gebeurde met een machineboorstelling om bodemmonsters te nemen. Begin november was dit onderzoek vrijwel afgerond. Volgens projectleider Loek Riga van Geonius zijn er geen stoffen gevonden die boven de wettelijke normen uitkomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland