Venijnige aanvallers | Maritiem Nederland
Nieuws

Venijnige aanvallersBart Stam | dinsdag 19 december 2006

Schnellboote. Het is zo’n term die bij velen waarschijnlijk ergens in het achterhoofd zit, zonder dat ze precies weten wat voor schepen het waren. Dit was voor Jac. J. Baart reden om een lijvig boekwerk te schrijven over de razendsnelle Duitse torpedobootjagers. Uitgeverij Lanasta hield het boek op 25 oktober ten doop in Fort Hoek van Holland. Een toepasselijke locatie, want Schnellboote hebben tussen 1940 en 1945 vanuit Nederland, België en Frankrijk talloze verrassingsaanvallen uitgevoerd op geallieerde koopvaardij- en marineschepen, waarvan er respectievelijk 135 en 63 zonken.

 

Baart wil met zijn boek een lacune opvullen in de recente maritieme geschiedenis van Nederland. Schnellboote waren motorboten, gemiddeld 32 meter lang en 5 meter breed, gemaakt van hout of andere lichte materialen. Omdat ze zich moeilijk konden verstoppen, voeren ze doorgaans ’s nachts uit, bij slecht zicht. De bewapening bestond uit een machinegeweer en twee torpedo’s in vaste lanceerbuizen aan bak- en stuurboord. Ook konden ze mijnen leggen. De meeste van de circa 230 Schnellboote zijn gebouwd bij de Duitse scheepswerf Lürssens, maar ook Gusto in Schiedam heeft ze voor de bezetter moeten bouwen.

 

Baart biedt een overzicht van alle S-boten en hun missies, maar geeft bovendien de Duitse bemanningsleden een eigen gezicht. Het resultaat is een fraai, zeer gedetailleerd boek, voorzien van detailkaarten, foto’s en originele documenten die veel extra achtergrondinformatie bieden.

 

Schnellboote. Operaties vanuit Holland, Vlaanderen en Frankrijk 1940-1945

Auteur: Jac J. Baart

Uitgever: Lanasta, Emmen

296 pagina’s, geïllustreerd (zwart-wit)

ISBN: 90 8616 005 0

Prijs € 36,95

www.lanasta.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland