Veiligheidsonderzoek Rijkswaterstaat op de Maasroute | Maritiem Nederland
Nieuws
Luchtfoto van de Maas bij Maastricht. Bron: Rijkswaterstaat

Veiligheidsonderzoek Rijkswaterstaat op de MaasrouteBart Stam | dinsdag 9 mei 2017
Binnenvaart

Vanaf 2019 mogen ook binnenvaartschepen tot 193 meter en een diepgang van maximaal 3,5 meter de Maas bevaren tussen Ternaaien (Belgisch-Nederlandse grens) en Weurt (Nijmegen).

Rijkswaterstaat laat daarom verkennend onderzoek uitvoeren naar een veilige doorvaart door Maastricht en de interactie van deze schepen met overige scheepvaart. Tot nu toe lag de grens op deze vaarroute bij schepen tot 137,5 meter lang en een diepgang van drie meter. Om de vaarroute ook toegankelijk te maken voor grotere schepen heeft Rijkswaterstaat de afgelopen jaren reeds sluizen verlengd, bochten verbreed en bodems verdiept.

Voor grotere binnenvaartschepen (klasse CEMT Vb) is het momenteel niet onder alle omstandigheden even gemakkelijk om de Maas te bevaren in Maastricht, tussen Sint-Pieter en het zuidelijk passeervak van het Julianakanaal. Vooral bij een hoge waterafvoer van de Maas kent dit traject enkele moeilijke passages.

In de Verkenning Nautische Veiligheid Passage Maastricht onderzoekt Rijkswaterstaat welke maatregelen en investeringen nodig zijn om grotere binnenvaartschepen ook bij hoogwater efficiënt te laten varen op de Maas. Dit geldt zowel voor de korte (2019) als de lange termijn (2030). Ingenieursbureau LievenseCSO voert het onderzoek uit dat dit najaar klaar moet zijn.

Langs de Maas van Noord naar Zuid:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland