Veiligheidscampagne mikt op 'nieuwe' watersporters | Maritiem Nederland
Nieuws
Op de Kagerplassen was het eerder dit jaar al behoorlijk druk.

Veiligheidscampagne mikt op 'nieuwe' watersporters

redactie | dinsdag 14 juli 2020
Jachtbouw & Watersport

‘Bootjes niet aan te slepen!’ en ‘Heel Nederland wil het water op!’. Zomaar twee nieuwskoppen uit de afgelopen weken. Nederlanders hebben massaal het water (her-)ontdekt nu de zomervakantie in het buitenland door de coronacrisis ‘in het water’ is gevallen. Opvallend veel nieuwe waterrecreanten gaan op zoek naar informatie over veilig varen.

“Mensen zijn massaal op zoek naar informatie”, zegt Carlijn van Leeuwen, projectleider van de veiligheidscampagne Varen doe je Samen!. “In maart en april werd vooral gezocht naar informatie over de coronamaatregelen, maar de laatste maanden zien we een verschuiving naar onderwerpen als ‘voor het eerst het water op’, reisvoorbereiding en informatie over de vaarregels."

De bezoekersaantallen van de website zijn dit jaar meer dan verdubbeld. “Met name de pagina ‘Voor het eerst het water op’ met tips en informatie voor beginnende, nieuwe watersporters wordt veel gelezen. Daar zijn we blij mee natuurlijk, want het is echt belangrijk om voldoende basiskennis te hebben voordat je het water op gaat. Ook als je met jouw boot, sup of roeiboot geen vaarbewijsplicht hebt, wordt iedereen die gaat varen wel geacht ‘bekwaam’ te zijn", aldus Van Leeuwen.

Veilig varen doe je samen

Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is in 2007 de campagne 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. De campagne is opgericht om beroepsschippers, recreatieschippers en andere waterrecreanten bewust te maken van elkaars gedrag en beperkingen op het water, met name daar waar recreatievaart en beroepsvaart elkaar ontmoeten en daarmee de veiligheid te vergroten.

Om dit te bereiken biedt de website Varendoejesamen.nl informatie, tips en adviezen voor de recreatievaart en beroepsvaart. Het aanbod van interactieve kaarten met onder meer informatie over drukke vaarknooppunten en snelvaargebieden, diverse brochures en nieuws is een bron van informatie voor de bezoekers. Ook via de verschillende praktijkdagen, watersportbeurzen, nieuwsbrieven en de aanwezigheid (en discussie) op social-media-kanalen wordt er veel informatie uitgewisseld en zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen bereikt.

Partners Maritiem Nederland