Veerboot Vlieland weer in de vaart na reparatie | Maritiem Nederland
Nieuws
Veerboot Vlieland verlaat het dok van Damen Shiprepair in Harlingen.

Veerboot Vlieland weer in de vaart na reparatie

Redactie | dinsdag 25 augustus 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Passagiers-/autoveerboot 'Vlieland' van Rederij Doeksen kan weer worden ingezet na een reparatie bij Damen Shiprepair Harlingen (DSHL). Het schip onderhoudt een veerdienst tussen Harlingen en het Waddeneiland Vlieland. 

De Vlieland moest worden gerepareerd na een incident toen het schip de haven van Harlingen uitvoer. Daarbij maakte de stuurboord machinekamer water. DSHL dichtte het gat in eerste instantie met een noodreparatie, voordat het schip naar de werf kon worden gebracht voor de grote reparatie.

Op de werf in Harlingen zijn uiteenlopende werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verwijderen van de hoofd- en hulpmotoren, de tandwielkasten en alle elektrische apparatuur, inclusief ruim vier kilometer bedrading. Vervolgens heeft de werf de machinekamer gerepareerd en opnieuw opgebouwd. Dit omvatte onder meer het terugplaatsen van de CAT 3508 hoofdmotoren en de Cat 3406 en 3408 hulpmotoren cpl/w generatorsets die door PON waren gereviseerd.

“Wij zijn zuinig op onze relaties, waarvan de meeste langlopend zijn. Toen Doeksen geconfronteerd werd met de schade op de Vlieland, schoten wij meteen uit de startblokken”, aldus Klaas Krook, accountmanager product support bij PON. “Samen met Damen hebben we de motoren uit de stuurboordmachinekamer gereviseerd, waarbij ReMan (remanufactured. red.) onderdelen zijn gebruikt om de kosten in de hand te houden.”

Nieuw monitoringsysteem

Tegelijkertijd heeft de werf het schip gestraald en opnieuw geverfd. Rederij Doeksen heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Vlieland uit te rusten met een nieuw monitoring- en veiligheidssysteem, aangezien het schip toch in dok lag. Dit werk is uitgevoerd door Piet Brouwer Elektrotechniek uit Harlingen.

Partners Maritiem Nederland