Veel kleine transporteurs niet klaar voor Brexit | Maritiem Nederland
Nieuws
Veerdiensten moeten er aan wennen dat er straks weer douaneprocedures gelden (foto: Jan van den Berg)

Veel kleine transporteurs niet klaar voor Brexit

Zoals het er nu naar uitziet verlaat het Verenigd Koninkrijk op 12 april de Europese Unie. Veel kleine transporteurs zijn nog niet voorbereid op de Brexit, zegt Portbase-directeur Iwan van der Wolf. De haven van Rotterdam doet er alles aan om de goederenstroom op gang te houden.

In de haven van Rotterdam zijn de voorbereidingen voor een soepel verlopende Brexit al twee jaar aan de gang, zegt Mark Dijk, manager external affairs van het havenbedrijf. “Onze grootste zorg is altijd geweest dat de haven verstopt raakt met vrachtwagens die niet naar Engeland mogen, omdat de papieren niet in orde zijn. Als dat gebeurt, raakt het de hele haven.”

Om dit te voorkomen probeert de haven samen met Portbase en overheidsinstanties als de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle bedrijven te informeren over de gevolgen van de Brexit en met name over de procedures, die op dat moment in werking treden. Portbase is een bedrijf dat alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens verbindt en onder andere zorgt voor een efficiënte afhandeling van import- en exportformaliteiten.

Verstopping voorkomen

Portbase-directeur Iwan van der Wolf benadrukt dat alleen transporteurs die zichzelf en hun lading vooraf hebben aangemeld bij Portbase de veerboot naar Engeland op mogen. “Hebben ze dit niet gedaan, dan worden ze onherroepelijk geweigerd.” Dit kan leiden tot de verstoppingen, die Mark Dijk zo vreest. Om de geweigerde vrachtwagens op te vangen, heeft de haven vijf parkeerplaatsen voor in totaal 700 trucks geopend.

Zeker een gedeelte hiervan zal nodig zijn, zegt Van der Wolf. “Ik schat dat we 30 tot 40 procent van de transportbedrijven hebben bereikt die van de ferries gebruikmaken. Dat zijn wel de bedrijven die het overgrote deel van de vracht vervoeren. Maar veel kleine bedrijven zijn nog steeds niet voorbereid.”

Honderd dierenartsen

Dat geldt wel voor de Douane en de NVWA, die de vracht moeten controleren. De Douane is bezig 750 tot 928 mensen aan te nemen voor de controle van de EU-Britse grens. Het exacte aantal hangt af van de uiteindelijke handelsovereenkomst   die de EU met het VK zal sluiten. De NVWA moet als gevolg van de Brexit 143 medewerkers aannemen, waaronder een kleine honderd dierenartsen.

Partners Maritiem Nederland