Van Oord zet Svanen in bij windpark Burbo Bank Extension | Maritiem Nederland
Nieuws
Van Oord nam in 2014 de Svanen over van Ballast Nedam. Foto: Van Oord

Van Oord zet Svanen in bij windpark Burbo Bank ExtensionRedactie | woensdag 24 juni 2015
Offshore, Offshore Wind, Van Oord

Van Oord heeft een contract getekend met het Deense DONG Energy voor de installatie van de funderingen voor het Britse offshore windpark Burbo Bank Extension.

Van Oord installeert de 32 monopiles en transitiestukken voor het project. Daarnaast stort het bedrijf de stenen om de funderingen te beschermen en zorgt het voor de logistiek tussen de Duitse, Deense en Britse havens waar de funderingen vandaan komen en het windpark Burbo Bank Extension. De installatiewerkzaamheden zullen in de zomer van 2016 plaatsvinden.

Het windpark ligt 8 km voor de Britse kust in Liverpool Bay. De 32 Vestas windturbines van elk 8 MW zullen uiteindelijk een vermogen leveren van in totaal 256 MW.

Feeder-methode

Voor het installeren van de funderingen van het windpark zal Van Oord het hefschip 'Svanen' inzetten. Voor de installatie worden de monopiles drijvend naar de Svanen op de installatielocatie gebracht. Deze zogenaamde feeder-methode is de afgelopen jaren steeds verder geoptimaliseerd, wat heeft geleid tot zeer efficiënte installatiecycli. De Svanen heeft op deze manier al bijna 500 funderingen voor offshore windturbines geïnstalleerd.

De reden dat Van Oord de Svanen inzet is allereerst een stukje beschikbaarheid van de eigen vloot. Momenteel wordt de ‘Aeolus’ klaargemaakt om de komende twee jaar het Gemini windpark boven Schiermonnikoog te installeren. Daarnaast spelen volgens woordvoerder Robert de Bruin van Van Oord de nautische condities een belangrijke rol. "In de Duitse Bocht waar we het Gemini windpark bouwen, zit je met lastige stroming, wind en golven. Dat maakt dat we een stabiel platform als jack-up schip Aeolus nodig hebben om vanaf te hijsen en vanwaar we kunnen werken. Bij Burbo Bank Extension zitten we acht kilometer uit de kust, in rustiger water. Dan verwachten we dat we met een grote drijvende kraan op een ankerspread voldoende operationele dagen te hebben om het werk op tijd op te leveren."

Niet ideaal

Verder komt het ook logistiek goed uit om via deze feeder-methode te werken. De monopiles voor dit project komen bij EEW uit het Duitse Rostock en de transition pieces komen bij Bladt Industries uit het Deense Aalborg vandaan. De overdelen worden verzameld in Barrow, nabij Liverpool Bay in het noordwesten van Engeland. Vervolgens gaan onderdelen op pontons naar de Svanen. Volgens De Bruin is het met een overslaglocatie zo dicht bij het windpark ook niet ideaal om steeds heen en weer te varen met een jack-up schip.

In november 2014 nam Van Oord voor een onbekend bedrag de offshoredivisie, inclusief de Svanen en vijftig man personeel, over van Ballast Nedam. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland