Van Oord viert 150-jarig bestaan met doop valpijpschip Bravenes | Maritiem Nederland
Nieuws
Subsea rock installatieschip Bravenes aan de Wilhelminakade in Rotterdam (foto: Van Oord)

Van Oord viert 150-jarig bestaan met doop valpijpschip Bravenesredactie | dinsdag 22 mei 2018
Offshore, Scheepsbouw

Aan de Wilhelminakade in Rotterdam is op tweede Pinksterdag de Bravenes van Van Oord onthuld. Het subsea rock installatieschip werd gedoopt de echtgenote van CEO Pieter van Oord. De doopceremonie was het startschot van een tweedaags evenement om het 150-jarig bestaan van de onderneming te vieren.

De Bravenes is het derde subsea rock installatie schip in de vloot van Van Oord. Deze schepen stabiliseren en beschermen onderwater pijpleidingen, kabels en andere constructies in waterdieptes tot 1.500 meter. In zijn klasse zet de Bravenes een nieuwe maatstaf vanwege de unieke mogelijkheid om op drie verschillende manieren stenen te installeren. "Met de Bravenes zijn wij in staat onze leidende positie in deze markt te behouden", aldus Maurits den Broeder, managing director Offshore van Van Oord.

Naast de traditionele installatiemethode via een valpijp door de moon pool, kan het schip ook steen installeren via een valpijp over de zijkant of via een tremiepijp. Hierdoor is het schip in staat stenen dichtbij offshore platforms te installeren. Bravenes is tevens uitgerust met een robuust lossysteem voor de installatie van zware, grote steen. Dit maakt het schip geschikt voor de offshore wind- en kabelmarkt. In deze markten worden vaak grote stenen geïnstalleerd bij de funderingspalen van offshore windturbines.

Nord Stream 2

Na de doop zet Bravenes koers richting Noorwegen voor verschillende projecten in de Noordzee. Vanaf half juli is het installatieschip ingepland voor stabilisatiewerkzaamheden aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, het Nord Stream 2 project.

Innovation Challenge

Om stil te staan bij 150 jaar waterbouwgeschiedenis organiseert Van Oord diverse evenementen. Naast de doop van de Bravenes is er aandacht voor de toekomst, onder meer met de Van Oord Innovation Challenge. Voor deze Challenge is Van Oord op zoek naar startende ondernemers die actief zijn op het gebied van waterbouw- en offshore-energieprojecten die samen uitdagingen op het gebied van klimaatverandering willen aanpakken.

Tien geselecteerde startups gaan hun concept samen met Van Oord uitwerken en krijgen hierbij intensieve coaching. De twee winnaars krijgen de kans hun oplossing te pitchen tijdens een internationale conferentie in Rotterdam in november.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland