Nieuws
Tijdens de reis naar Cuxhaven en het baggerproject in Duitsland vaart de HAM 316 op biobrandstof (foto Van Oord)

Van Oord test biobrandstof van Shellredactie | vrijdag 20 september 2019
Baggeren, MET Event

Van Oord test samen met Shell het gebruik van biobrandstof tijdens een baggerproject in Duitsland met sleephopperzuiger HAM 316. De biobrandstof reduceert de CO2-uitstoot met ruim 40 procent in vergelijking met conventionele scheepsbrandstof. 

Van Oord en Shell werken samen om de uitstoot van schepen te verminderen. Beide partijen hebben een overeenkomst getekend om een grootschalige pilot met biobrandstof uit te voeren. Na de pilot wordt gekeken of het gebruik van biobrandstoffen ook op andere schepen kan worden toegepast.

"Wij investeren in initiatieven en partnerschappen die bijdragen aan een duurzame uitvoering van onze projecten. Wij streven hierbij naar een significante vermindering van emissies. Deze samenwerking met Shell is een belangrijke stap in dit proces", zegt Ronald Schinagl, Director Business Unit Netherlands bij Van Oord.

Baggerwerk op Elbe

De sleephopperzuiger HAM 316 wordt ingezet bij het op diepte houden van de Elbe in de omgeving van Cuxhaven. Tijdens de reis van Rotterdam naar Cuxhaven en op het Duitse project vaart het schip op biobrandstof. De ultra laagzwavelige brandstof voldoet ruimschoots aan de huidige ECA regelgeving. De biobrandstof is een zogenoemde tweede-generatiebiobrandstof en is afkomstig van afvalproducten, zoals gebruikte frituurolie. Het is bovendien ISCC-gecertificeerd, wat inhoudt dat de hele keten door een derde partij is gecertificeerd.

De huidige berekeningen tonen aan dat de biobrandstof een effectieve en betaalbare methode is om minder CO2 uit te stoten. De test moet uitwijzen of de brandstof in de praktijk toepasbaar is bij bestaande schepen. De lokale uitstoot van het schip wordt tijdens de werkzaamheden gemeten en na afronding wordt de motor geïnspecteerd.

Van Oord volgt Green Deal

In 2050 moet de scheepvaart wereldwijd gemiddeld 50 procent minder CO2 uitstoten dan in 2008. In Nederland committeert Van Oord zich aan de afspraken in de recent ondertekende Green Deal met als doel een reductie van 70 procent in 2050 ten opzichte van 2008. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland