Van Oord gunt onderhoud aan ABB Turbocharging | Maritiem Nederland
Nieuws
Van Oord's 'Contender' was het eerste baggerschip dat een upgrade kreeg naar de TPL-A turbocompressoren van ABB.

Van Oord gunt onderhoud aan ABB Turbocharging

redactie | dinsdag 23 maart 2021
Toeleveranciers, Baggeren

Van Oord heeft een driejarige overeenkomst getekend met ABB Turbocharging voor het leveren van vlootbrede onderhouds- en optimalisatiediensten. Inmiddels heeft een grote sleephopperzuiger de eerste turbocompressorupgrade in zijn soort in de baggersector ontvangen. Een tweede baggerschip volgt binnenkort. Hiermee worden de komende tien jaar duizenden tonnen brandstof en CO2-uitstoot bespaard.

De serviceovereenkomst helpt Van Oord de levenscycluskosten te minimaliseren en de uitstoot van zijn vloot te verbeteren. ABB Turbocharging biedt niet alleen volledige technische ondersteuning en toegang tot de nieuwste turbocompressortechnologie en digitale oplossingen, maar zal ook zorgen voor onderhoudsplanning en budgetcontrole op basis van een strategisch tienjarenplan.

“Nu de vloot wordt vernieuwd en de IMO-doelstelling voor 2030 nadert, zoeken we samen naar continue verbeteringen op het gebied van duurzaamheid”, zegt Jorn Bertens, Category Manager Ship Management bij Van Oord. Zijn collega André Kreemer, Fleet Manager Van Oord, vult aan: “Technische ondersteuning is belangrijker dan ooit nu we nieuwe motortechnologie introduceren in onze vloot, en we zijn verheugd deze samenwerking uit te breiden met een vertrouwde partner."

Ron Vlasblom, General Manager ABB Turbocharging Benelux: “Het onderhoud en de upgrades van turbocompressoren spelen een belangrijke rol om schepen met optimale efficiëntie te laten werken. Meerjarige overeenkomsten geven extra zekerheid en een lange-termijn blik die je niet kunt krijgen als je op ad hoc basis werkt. Dit is de derde overeenkomst die we hebben gesloten met Van Oord en we zijn verheugd dat we hun vertrouwen hebben verdiend tijdens onze jarenlange samenwerking."

Upgrade turbocompressor

Van Oord's grootste sleephopperzuiger ‘Contender’ was het eerste baggerschip dat een upgrade kreeg naar de TPL-A turbocompressoren van ABB. Een soortgelijke upgrade zal worden uitgevoerd op een tweede baggerschip. De twee upgrades zullen naar verwachting duizenden tonnen aan brandstof- en koolstofemissies besparen in het komende decennium.

De upgrade van de TPL-turbocompressorcomponent bestaat uit verbeteringen aan verschillende belangrijke componenten, waaronder nieuwe ontwerpen van compressorwiel en diffusor, verbeterde turbine- en nozzle ring en geoptimaliseerde lagers met lage wrijving. Naast brandstofbesparing leidt de verlaging van de uitlaatgastemperaturen ook tot een hogere betrouwbaarheid, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en minder downtime.

Partners Maritiem Nederland