Nieuws
Installatieschip Aeolus zette de eerste monopile op z'n plaats in het nieuwe windpark.

Van Oord plaatst eerste monopile Borssele 3&4Redactie | vrijdag 25 oktober 2019
Offshore Wind

Na ruim twee jaar voorbereiding heeft offshore-installatieschip Aeolus de eerste monopile voor het offshore windpark Borssele 3 en 4 geïnstalleerd. De komende maanden plaatst Van Oord in totaal 77 monopiles voor dit windpark en nog eens twee voor het innovatiekavel Borssele 5.

Het nieuwe offshore windpark wordt 22 kilometer voor de Zeeuwse kust gebouwd. De start van het installeren van de monopiles is een mijlpaal bij de bouw van het project. Hierna volgen het leggen van de kabels en de installatie van 77 V164 9,5 megawatt (MW) door MHI Vestas geleverde windturbines. Van Oord voert de Balance of Plant werkzaamheden uit, bestaande uit het ontwerp, het leveren en de bouw van de funderingen en de verbindingskabels. Het offshore-transformatorstation Borssele Beta wordt ontworpen en gebouwd door TenneT. De verwachting is dat het park begin 2021 operationeel is.

Energietransitie

De bouw van Borssele 3 en 4 levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Het windpark heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 731,5 MW en levert hiermee voldoende stroom voor  825.000 Nederlandse huishoudens. Het windpark maakt deel uit van de routekaart wind op zee die de Nederlandse overheid heeft opgesteld. Hierin zijn de gebieden op de Noordzee aangewezen waar offshore windparken gebouwd mogen worden.

Blauwwind

Eind december 2016 won het consortium Blauwwind de tender om het offshore windpark Borssele 3 en 4 te bouwen. Blauwwind bestaat uit Partners Group (45%), Shell (20%), DGE (15%), Eneco Groep (10%) en Van Oord (10%). Het consortium heeft met Shell en Eneco Groep overeenkomsten afgesloten waarin is vastgelegd dat zij voor vijftien jaar allebei 50 procent van de door de windparken gegenereerde energie afnemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland