Van Oord mag groot windpark op Doggersbank bouwen | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor de aanleg van windpark Sofia zet Van Oord offshore installatieschip Aeolus en kabellegger Nexus in.

Van Oord mag groot windpark op Doggersbank bouwenredactie | donderdag 1 april 2021
Offshore Wind

Van Oord heeft een contract met RWE gesloten voor de engineering, inkoop, bouw en de installatie van de monopile-fundaties en verbindingskabels voor het offshore windpark Sofia op de Doggersbank. Met een opgesteld vermogen van 1,4 GW is het windpark een van de grootste offshore windprojecten ter wereld.  

Het windpark bevindt zich op de Doggersbank in het midden van de Noordzee, 195 kilometer uit de Britse noordoostkust. Via zijn Britse dochter MPI Offshore creëert Van Oord een logistieke hub als basis voor de omvangrijke werkzaamheden. Offshore installatieschip Aeolus gaat de honderd extra lange monopile-fundaties zonder transitiestukken installeren. Kabellegger Nexus zorgt voor de installatie van 350 kilometer aan verbindingskabels. De productie van de fundaties en kabels wordt door Van Oord uitbesteed. 

RWE en Van Oord hebben voordat dit EPCI-contract werd ondertekend al aan vier andere projecten in het Verenigd Koninkrijk gewerkt. "Met zijn 1,4 GW is windpark Sofia ons grootste en meest ambitieuze offshore-windproject tot nu toe", zegt Sven Utermöhlen, Chief Operating Officer Wind Offshore Global of RWE Renewables.

Stokesley-kantoor in Teesside

Het project wordt uitgevoerd door Van Oord Offshore Wind UK vanuit het MPI Offshore kantoor in Stokesley, Teesside. Het feit dat het transformatorstation vlakbij het dorp Lackenby in Teesside komt te liggen, en dat de Britse overheid heeft aangekondigd dat Tees Valley de status van Freeport krijgt, zal naar verwachting een sociaal-economische impuls op het gebied hebben. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor de lokale toeleveranciers en nieuwe werkgelegenheid.  

Het projectteam is al druk bezig met de voorbereidingen voor dit offshore windproject, vertelt Arnoud Kuis, Managing Director Van Oord Offshore Wind. "Nu het contract is ondertekend, kunnen we aan de slag met het ontwerp en kan ons projectteam in Stokesley beginnen. Het feit dat Tees Valley de status van Freeport krijgt, zal een extra stimulans betekenen voor de regionale ontwikkeling van de offshore windsector in dit gebied. In de komende periode gaan we actief aan de slag met de kansen die er voor de toeleveringsketen liggen en vacatures die beschikbaar komen. Daarbij zal het vooral gaan om goed opgeleid personeel."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland