Van Oord legt fundaties en kabels voor windpark Sofia | Maritiem Nederland
Nieuws
Offshore installatieschip Aeolus in actie op de Noordzee.

Van Oord legt fundaties en kabels voor windpark SofiaRedactie | donderdag 10 december 2020
Offshore Wind

RWE heeft Van Oord geselecteerd als preferred supplier voor de engineering, inkoop, bouw en installatie (EPCI) van de monopile fundaties en verbindingskabels voor het offshore windpark Sofia. Met een opgesteld vermogen van 1,4 GW is het windpark op de Doggersbank midden op de Noordzee een van ’s werelds grootste offshore windprojecten.

Van Oord, via MPI Offshore, zal een logistieke hub op de Doggerbank bouwen als basis voor de omvangrijke werkzaamheden. Offshore installatieschip Aeolus wordt ingezet voor de installatie van de 100 honderd extra lange fundaties zonder transitiestukken. Kabellegger Nexus zal de 350 km aan verbindingskabels installeren. De productie van de funderingen en kabels wordt door Van Oord uitbesteed.

"Windpark Sofia wordt het vijfde en grootste Britse park waarbij RWE en Van Oord samenwerken, waardoor we een schat aan ervaring hebben waaruit we tijdens de uitvoering kunnen putten. Vanwege de gebruikte technologie en innovatie is dit windpark een paradepaardje voor RWE Renewables. Maar ook voor het Verenigd Koninkrijk, vanwege de kansen voor lokale toeleveranciers en omdat het windpark een belangrijke bijdrage levert aan de netto-nul-uitstootambities van ons land.," zegt Sven Utermöhlen, Chief Operating Officer Wind Offshore Global van RWE.

Nieuwe constructietechnieken

Van Oord werkte al eerder nauw samen met RWE aan de bouw van de offshore windparken Rampion, Humber Gateway, Robin Rigg en London Array. Door de betrokkenheid bij windpark Sofia kunnen de banden met de Britse toeleveringsketen verder worden aangehaald. Het project maakt het mogelijk om nieuwe constructietechnieken te ontwikkelen. Ook het ontwerp van de fundaties (die een solide basis moeten bieden voor de grootste turbines die op dit moment op de markt zijn) zal worden geoptimaliseerd.

"Deze bijdrage aan de aanleg van een van 's werelds grootste windparken op zee laat zien dat Van Oord een voortrekker is als het gaat om duurzame-energieprojecten. Windpark Sofia zal aanzienlijk helpen om de Britse klimaatdoelstellingen te halen. Het project wordt uitgevoerd door MPI Offshore vanuit ons Stokesley-kantoor in Teesside en biedt uitstekende mogelijkheden voor lokale toeleveranciers en arbeidsmarkt, terwijl het de Britse Sector Deal-ambities van de industrie ondersteunt", zegt Pieter van Oord, CEO van de maritieme aannemer.

Installatie in 2024

Begin volgend jaar wordt onshore begonnen met de bouw bij het transformatorstation voor Sofia in Teesside. Na de financiële investeringsbeslissing in het eerste kwartaal van 2021 gaan de werkzaamheden voor de fundaties en verbindingskabels van start. De installatie staat gepland voor 2024.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland