Nieuws
De 'Vox ZSH 7.0' krijgt een zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwaterbaggerpompen (Illustratie: Van Oord)

Van Oord laat derde nieuwe sleephopperzuiger bouwen

redactie | dinsdag 16 juli 2019
Scheepsbouw, Baggeren

Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het nog naamloze schip is vergelijkbaar met de 'Vox Ariane' en 'Vox Apolonia' die in mei 2018 zijn besteld. De drie hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3, een lengte van 138 m en een breedte van 28 m.

De investering maakt deel uit van de vlootvernieuwing bij de business unit Dredging. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en passen binnen Van Oords ambitie om de vloot te moderniseren en energiezuiniger te maken. Zo maakt het klimaatregelsysteem aan boord gebruik van de bestaande koel- en verwarmingsbronnen van het schip om de energie zo efficiënt mogelijk te hergebruiken. Ook de hoge mate van automatisering valt op. De geautomatiseerde systemen zullen geavanceerder zijn dan ooit tevoren en de geïntegreerde scheepsgegevens kunnen worden verwerkt door een support centre aan wal.

CO2 voetafdruk verkleinen

"Bij het ontwerp van de sleephopperzuigers hebben we vooral gekeken hoe we onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen en hoe we efficiënter kunnen werken door energie te hergebruiken en optimaal gebruik te maken van de geautomatiseerde systemen in combinatie met elektrische aandrijving", zegt Stefan Hansum, Plant Design & Construction Manager bij Van Oord.

De drie sleephopperzuigers worden uitgerust met een zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwaterbaggerpompen, twee binnenboord-baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. Er is accommodatie voor 22 personen. De schepen krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation.

De eerste twee schepen, de Vox Ariane en Vox Apolonia, beschikken over dual fuel aandrijving en kunnen ook varen op LNG. Beide schepen worden in 2021 opgeleverd. Het derde schip komt in 2022 in de vaart. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland