Van Oord installeert geotubes voor Vismigratierivier | Maritiem Nederland
Nieuws
Van Oord ontwikkelde de Atlantis tubes in samenwerking met Ten Cate Geosynthetics.

Van Oord installeert geotubes voor VismigratierivierRedactie | donderdag 10 september 2020
Baggeren

Van Oord heeft voor het eerst 'geotubes' gebruikt voor het bouwen van een dam.  In opdracht van de Provincie Fryslân installeerde de maritieme aannemer vijf in samenwerking met Ten Cate ontwikkelde Atlantis tubes in het IJsselmeer bij Kornwerderzand. De 340 meter lange dam is onderdeel van de bouwactiviteiten voor de Vismigratierivier.

Atlantis tubes (ook bekend als geotubes) zijn langwerpige zakken van speciaal ontwikkeld geotextiel weefsel en worden door baggermaterieel gevuld met zand. Hiermee is het mogelijk om op een duurzame manier, tijdelijke en permanente dammen aan te leggen. Het gebruik van geotubes zorgt voor minder gebruik van primaire bouwstoffen zoals stenen en zand en daarmee ook minder uitstoot van fossiele brandstoffen door transport. Bovendien is deze bouwmethode goedkoper door het uitblijven van aanschaf, transport en toepassing van steenmaterialen. Dat sluit aan bij de ambitie van opdrachtgever Provincie Fryslân; duurzaam en kosteneffectief bouwen.

Samenwerking met Ten Cate

De Atlantis tubes zijn afgeleid van de Geotube®-technologie en zijn vervaardigd van extra sterk kunststof weefsel dat een hoge zanddichtheid combineert met een hoge waterdoorlatendheid. Van Oord ontwikkelde de Atlantis tubes samen met Ten Cate Geosynthetics voor toepassing bij waterbouwkundige projecten wereldwijd. 

De opslagcapaciteit van de Atlantis tubes loopt op tot 2.000 kubieke meter gebaggerd materiaal. Dankzij de combinatie van een hoge zanddichtheid en een hoge waterdoorlatendheid is het nu mogelijk om baggermaterieel zoals sleephopperzuigers en cutterzuigers in te zetten voor het vulproces. Tijdens dit proces loopt het water door het textiel en speciaal ontworpen overloopventielen naar buiten en verdicht het zand en slib tot een stevig zandlichaam. De Atlantis tubes hebben een maximale lengte van 150 m en een diameter van bijna 5 m.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland