Van Oord bouwt mega-schip voor 20 MW turbines | Maritiem Nederland
Nieuws
Vergeleken met installatieschip Aeolus heeft het nieuwe schip 88 procent meer dekruimte en 80 procent meer hefvermogen.

Van Oord bouwt mega-schip voor 20 MW turbinesredactie | maandag 4 oktober 2021
Scheepsbouw, Offshore Wind, Grootste schepen

Van Oord laat een nieuw offshore installatieschip bouwen om zijn marktpositie in offshore wind te verstevigen. Het jack-up schip vaart op methanol en kan met een kleinere CO2-footprint tot wel 20 MW windmolens op zee installeren. De investering past in de toenemende vraag wereldwijd naar offshore windparken. Het schip komt in 2024 op de markt.

Sinds de eerste betrokkenheid bij de installatie van windparken in 2002, is Van Oord uitgegroeid tot koploper in deze industrie. In Nederland was de maritieme aannemer onder meer betrokken bij de bouw van Prinses Amaliawindpark, Windpark Eneco Luchterduinen, Gemini, Borssele III & IV. De komende jaren ook bij de aanleg van Hollandse Kust (noord). Ook buiten Europa is Van Oord actief, onder meer als EPCI-aannemer (engineering, procurement, construction en installation) van het Sofia Offshore Wind Farm dat moet verrijzen op de Doggersbank in het midden van de Noordzee.

Sinds 2002 heeft Van Oord bijgedragen aan de installatie van in totaal 14,5 GW aan geïnstalleerd vermogen offshore wind. Dat is 40 procent van de in totaal geïnstalleerde capaciteit van circa 35 GW eind 2020 aan wind op zee wereldwijd. Ook de komende jaren blijft de vraag naar offshore windparken groot. De Europese Unie heeft als doel om 300 GW offshore windcapaciteit te installeren in 2050 en wereldwijd gaat het naar verwachting om 2000 GW aan offshore windenergie.

Nieuwe generatie windturbines

In Nederland is het doel om tot en met 2030 20 GW en in het decennium daarna nog eens 20 GW offshore windenergie te realiseren. Windturbines op zee worden ook in razend tempo groter. Ging het in 2002 om windmolens van 2 MW, tegenwoordig worden turbines van 14 MW geïnstalleerd. De rotorbladen zijn al ruim over de honderd meter en het vervoer en installatie vraagt om grotere schepen. Van Oord investeert in een nieuw schip om die nieuwe generatie windturbines van 20 MW te kunnen transporteren en installeren.

Een vergelijking met de situatie nu en in de nabije toekomst (beeld: Van Oord). Tekst gaat verder na de illustratie.

Het nieuwe 175 meter lange offshore installatieschip wordt speciaal gebouwd voor het bouwen en installeren van fundaties en turbines van offshore windparken. Met een topklasse kraan - geleverd door het Nederlandse bedrijf Huisman - kan het meer dan 3.000 ton hijsen. Het schip heeft een geavanceerd jacking systeem. Vier gigantische poten van elk 126 meter lang maken het mogelijk om het schip te liften en zo te werken in wateren tot 70 meter diep. In vergelijking met het bestaande installatieschip Aeolus heeft de nieuwe versie 88 procent meer dekruimte en ruim 80 procent meer hefvermogen.

Varen op methanol

Deze investering maakt deel uit van een vlootvernieuwingsprogramma van 1 miljard euro voor de komende vijf jaar. In december 2020 bestelde Van Oord al een nieuw groene kabellegschip bij VARD in Noorwegen.

Het offshore installatieschip wordt gereed gemaakt voor de toekomstige brandstof methanol. Bij het varen op methanol vermindert dit de CO2-emissie van het schip met meer dan 78 procent. Daarnaast wordt het schip uitgerust met een geavanceerde actieve emissiebeheersingstechnologie (Selective Catalytic Reduction) om de NOx-emissie tot een absoluut minimum te beperken. Een geïnstalleerd batterijpakket van 5.000 kWh kan de piekbelastingen opvangen en energie regenereren om het brandstofverbruik (en de bijbehorende emissies) nog verder te verminderen.

Optie op tweede schip

Het schip wordt gebouwd door de Yantai CIMC Raffles-scheepswerf in China, naar een ontwerp van Knud E Hansen. Componenten zoals de kraan van Huisman en andere technische systemen, worden door de diverse leveranciers aan de werf geleverd en op locatie geïntegreerd. Naar verwachting komt het schip in 2024 op de markt en het zal onder Nederlandse vlag in gebruik worden genomen. Tevens heeft Van Oord een optie genomen op een tweede schip.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland