Van Oord bestelt twee sleephopperzuigers | Maritiem Nederland
Nieuws

Van Oord bestelt twee sleephopperzuigersAngelique Bosman | maandag 5 januari 2015
Scheepsbouw, Van Oord

Van Oord heeft twee sleephopperzuigers besteld. Het Spaanse Construcciones Navales del Norte S.L., LaNaval, zal de schepen bouwen op zijn werf in Bilbao. Beide schepen komen in 2017 in de vaart.

De opdracht is in lijn met Van Oords innovatieve investeringsprogramma en is onderdeel van het vervangingsprogramma van oudere sleephopperzuigers. De nieuwe schepen dragen bij aan de verdere modernisering van de vloot van Van Oord en luiden een nieuwe generatie sleephopperzuigers in.

De nieuwe sleephopperzuigers hebben een beuncapaciteit van ongeveer 17.000 m3, zijn 158 meter lang en 36 meter breed. De schepen worden uitgerust met twee zuigbuizen, twee elektrisch aangedreven onderwater baggerpompen, twee binnenboord baggerpompen, zes bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.680 kW. De accommodatie is geschikt voor 38 personen.

Tijdens de ontwerpfase is bijzondere aandacht besteed aan het energiemanagement van zowel het schip als het baggerproces. Verschillende aspecten van het ontwerp resulteren in een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De hopperzuigers worden uitgerust met verschillende innovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. Van Oord heeft de schepen in eigen huis ontworpen in samenwerking met C-Job Naval Architects.

Scheepswerf LaNaval bouwt momenteel ook de ferry ‘Texelstroom’ voor TESO, die de veerdienst naar Texel onderhoudt. De veerboot krijgt motoren die gebruikmaken van aardgas (CNG) en zwavelarme dieselolie in combinatie met batterijen. Daarnaast wordt duurzame energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. De Texelstroom moet in december 2015 opgeleverd worden aan rederij TESO.

Lees ook het interview met Pieter van Oord, CEO van Van Oord, over onder andere de oplevering van Maasvlakte 2 en baggerprojecten in Dubai. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland