Van Oord bestelt nieuw valpijpschip | Maritiem Nederland
Nieuws
Stenenstorter 'Stornes' van Van Oord

Van Oord bestelt nieuw valpijpschipJan Spoelstra | dinsdag 2 september 2014
Scheepsbouw, Van Oord

Van Oord laat een nieuw valpijpschip bouwen in China dat in 2016 in de vaart moet komen.

Van Oord heeft een nieuw SRI-schip (valpijpschip) besteld bij Sinopacific Shipbuilding Group Shanghai, die het schip gaat bouwen op zijn werf in Ningbo, China. Het schip wordt eind 2016 opgeleverd. Steenstorten - of subsea rock installation (SRI) zo Van Oord het liever noemt - is een techniek voor het beschermen en stabiliseren van offshore platforms en pijpleidingen en is één van Van Oords belangrijkste activiteiten voor zijn opdrachtgevers in de olie- en gasindustrie.

Het schip, dat een DP-3 (dynamic positioning) systeem heeft, is uitgerust voor het plaatsen van steen van verschillende afmetingen door een valpijp of een tremiepijp aan de zijkant van het schip. Het heeft een lengte van 154 meter en een breedte van 28 meter en kan werken in waterdieptes van meer dan 600 meter. Aan boord is accommodatie voor zestig personen. Met een draagvermogen van 14.000 ton wordt dit een relatief klein valpijpschip voor Van Oord.

Op dit moment heeft het bedrijf drie SRI-schepen: de ‘Stornes’ (27.000 ton), ‘Nordnes’ (26.000 ton) en ‘Tertnes’ (11.000 ton). Het nieuwe schip versterkt Van Oords leidende positie op de markt voor het storten van steen onder water.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland