Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie | Maritiem Nederland
Nieuws
Met een grote schaar knipte minister van Nieuwenhuizen het lint door (foto: Provincie Zuid-Holland)

Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie

redactie | woensdag 30 januari 2019
Binnenvaart

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. De bochtafsnijding biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.

"Rivieren als de Schie en de Gouwe zijn de haarvaten van onze vaarwegen. Ze zijn onmisbaar voor het toenemende vervoer van goederen over water in plaats van over de weg, zoals zand en grind voor de bouw en grondstoffen voor de industrie", zei minister Van Nieuwenhuizen, die samen met gedeputeerde Rik Janssen de nieuwe vaarweg officieel in gebruik nam. 

Langs het tracé van zo’n 800 meter (vanaf de Hoge Brug in Overschie naar de Doenbrug in Rotterdam) zijn stevige dijken en damwanden aangebracht om de omgeving te beschermen tegen het water. Vervolgens is er maar een klein deel uitgegraven, omdat het gebied lager ligt dan het water van de Schie. Na het volstromen van de vaargeul en de goedkeuring van de dijken, konden de tijdelijke dammen worden doorgegraven. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aangelegd. Die dragen bij aan een betere waterkwaliteit en een gezonder en prettiger leefgebied. 

Op 2 februari vindt de publieksdag Bochtafsnijding Delftse Schie plaats. 

Partners Maritiem Nederland