Green Wave mijlpaal richting emissievrije stadslogistiek | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de Green Wave, die wordt ingezet voor de stadslogistiek in het centrum van Gent.

Green Wave mijlpaal richting emissievrije stadslogistiekRedactie | woensdag 14 oktober 2020
Binnenvaart, MET Event

Op 20 oktober doopt minister Van Nieuwenhuizen (IenW) het volledig emissievrije schip Green Wave op de werf van Euroship in Heerewaarden. De Green Wave is ontwikkeld door The European Shipment Company (Tesco), in samenwerking met partners uit het project Inland Waterway Transport Solutions, een Interreg-project in de Noordzeeregio. Het schip gaat varen in de binnenstad van Gent en is een mijlpaal in de ontwikkeling van emissievrije stadslogistiek.

In het Inland Waterways Transport Solutions-project (kortweg #IWTS) dat in 2017 van start ging, werken tien Europese partners uit de Noordzeeregio samen die kijken naar mogelijkheden om de uitstoot van CO2 te verminderen. Leidende partner in #IWTS is de Maritieme Academie Harlingen

Emissievrije stadslogistiek

De Amsterdamse binnenvaartrederij Tesco sloot zich onlangs bij #IWTS aan. Met de oprichting van Green Wave Urban Transports (GWUT) in 2019 wil Tesco emissievrije stadslogistiek hoog op de agenda zetten, om hiermee bij te dragen aan het verduurzamen van binnensteden. GWUT onderscheidt zich door nieuwe kleine scheepstypen te ontwikkelen, die voldoen aan de laatste milieunormen en inzetbaar zijn in de krappe grachten en vaarwegen van steden. Een van die nieuwe scheepstypen is de zogenoemde 'Urban Boat' die model staat voor de Green Wave die is gebouwd op de werf van Euroship in Heerewaarde (Gld).

Niet Amsterdam maar Gent krijgt de primeur. De stad Gent kampt met drukke verkeersroutes en moet haar middeleeuwse stadscentrum beschermen door zwaar wegverkeer zoveel mogelijk te minimaliseren. Met de Green Wave is nu een oplossing gevonden voor de binnenstedelijke logistieke uitdagingen. De investering in elektrisch varen moet bijdragen aan een schonere en stillere leefomgeving om daarmee ook de leefbaarheid van steden te vergroten.

Green Wave

Het volledig elektrisch aangedreven schip Green Wave is 15 m lang en 4 m breed. Het casco is van aluminium. Het schip heeft een capaciteit van 20 ton en vaart voornamelijk met bouwmaterialen, maar is ook beschikbaar voor andere soorten vracht. De Groote-Houtboerke, een van de partners binnen het #IWTS-project, zorgt voor de bemanning en vrachtlogistiek. In de nabije toekomst moet het schip ook onbemand en volledig autonoom kunnen varen.

Door gebruik te maken van de Green Wave wordt de uitstoot van CO2, SOx en NOx met 100 procent verminderd. Op deze manier worden verkeersopstoppingen teruggedrongen en de uitstoot van fijnstof verlaagd. Met deze demonstratie van de modal shift van weg naar water, zullen hopelijk ook andere ondernemers geïnspireerd worden vergelijkbare concepten te ontwikkelen.

Livestream doopceremonie

De feestelijk tewaterlating en doop van de green Wave is op 20 oktober vanaf 14.00 uur te volgen via een videoverbinding.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland