Van den Herik 'herstelt' waterbekken in Biesbosch | Maritiem Nederland
Nieuws
Om de kraanschepen in het afgesloten spaarbekken te krijgen werden de schepen rollend over luchtzakken verplaatst.

Van den Herik 'herstelt' waterbekken in BiesboschRedactie | dinsdag 7 juli 2020
Baggeren

Eind juni hebben Evides Waterbedrijf, gedelegeerd opdrachtgever van het Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch (WBB) en waterbouwer Van den Herik het werk afgerond voor de optimalisatie van waterbekken De Gijster in de Biesbosch. Er is 1,9 miljoen kuub grond ‘verzet’, waarmee het bekken voor drinkwater is ‘hersteld’ conform het oorspronkelijke ontwerp. Doel van het project is leveringszekerheid en een hoge waterkwaliteit.

Om voldoende betrouwbaar drink- en industriewater te kunnen blijven leveren, was het nodig de ondiepe gedeelten aan de rand van het bekken te verwijderen en de diepe delen op te vullen. Het bekken had ’s zomers te maken met blauwalgen en op ondiepe randen zaten zogenoemde Quaggamosselen. Deze mochten niet droog vallen om massaal afsterven van de mosselen te voorkómen, waardoor de nuttige voorraad in het bekken met de helft was afgenomen. Met de steile oevers wordt dit voorkomen.

Van den Herik heeft het vrijgekomen bodemmateriaal gestort in de té diepe delen, waardoor de water- en luchtcirculatie in het gehele bekken is verbeterd. Zo hebben WWB, Evides en de waterbouwer gezorgd voor een optimalisatie van spaarbekken De Gijster ten gunste van de waterkwaliteit én een verbeterde leveringszekerheid door een grotere benutbare watervoorraad.

Rollende verplaatsing

Evides stelde strikte eisen aan de uitvoering van het project. Zo is het voor de natuurlijke zuivering van het water in de bekkens van belang dat zo min mogelijk bodemmateriaal ‘opwervelt’. Ook verontreiniging van het bekkenwater door de bagger- en vaartuigen diende te worden voorkomen.

Van den Herik begon in 2018 met het afgraven van de ondiepe strook. Om de kraanschepen in het afgesloten spaarbekken te krijgen, maakte transportbedrijf Mammoet gebruik van luchtzakken waarover de schepen rollend zijn verplaatst. Met twee kraanschepen en een cutterzuiger is vervolgens twee jaar gewerkt aan het afgraven en het verondiepen van de diepe gedeeltes. Om in dit spaarbekken het werk te kunnen (en mogen) uitvoeren is de brandstofvoorziening van de schepen aangepast, is de coating verwijderd en is op één schip een nieuwe draadkraan geplaatst.

Van -20 naar -14 m NAP

De afgegraven ondiepe oeverzone was 70 tot 80 m breed en besloeg 87 hectare. Hier is 1,9 miljoen kuub grond afgegraven. Met peilingen is de bodemdiepte in kaart gebracht, waarna de grond gefaseerd is verplaatst naar de diepe delen. Bij de hoogspanningsmast in het bekken is een cutterzuiger benut om veilig te kunnen werken en niet steeds onder de hoogspanningsdraden door te hoeven varen. Het diepste punt lag in 2018 op -20 m NAP en na afronding in 2020 op -14 m NAP. Het waterniveau in het bekken is +6,5 m NAP. De nuttige voorraad in het bekken is met 1,9 miljoen m3 toegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland