Van den Herik gaat Franse stuwdam ontmantelen | Maritiem Nederland
Nieuws
De stuwdam 'La roche qui boit' in de rivier la Sélune wordt ontmanteld, met behoud van flora en fauna.

Van den Herik gaat Franse stuwdam ontmantelenRedactie | vrijdag 12 juni 2020
Baggeren

Baggeraar Van den Herik en het Franse bouwbedrijf NGE-Guintoli gaan in opdracht van EDF (Electricité de France) de stuwdam ‘La Roche Qui Boit’ in de rivier ‘la Selune’ ontmantelen. De 15 m hoge en 125 m lange dam heeft een reservoir van 30 hectare land en 1,5 miljoen m3 water. Van den Herik wordt verantwoordelijk voor het baggeren en opslaan van 210.000 m3 aan sediment.

Bij het project wordt op grote schaal gebruik gemaakt van zogenoemde geotubes (een methode om verontreinigd water te filteren door het water door een geotextiel-achtige 'buis' te leiden). Het gebaggerde sediment wordt vervoerd naar grote geotubes van het Duitse bedrijf Huesker. Halverwege wordt het gemengd met biologisch afbreekbare polymeren die het water helpen scheiden van de grond. Na het 'ontwateren' zal NGE-Guintoli de geotubes openen om de gedroogde grond in de omgeving te verspreiden. Het complete project duurt ongeveer anderhalf jaar en de voorbereiding is al begonnen.

Behoud van flora en fauna

Het behoud van flora en fauna is een prioriteit voor EDF. Het elektriciteitsbedrijf houdt hier bij de ontmanteling rekening mee door drie vijvers aan te leggen om de ter plaatse geïdentificeerde beschermde soorten te huisvesten. Daarnaast wordt het voormalige arbeidershuis beveiligd om de leefomgeving van beschermde vleermuizen te behouden. Verder is monitoring van de otters in het gebied voorzien om ervoor te zorgen dat deze dieren zich weten aan te passen.

Nucleair station

Guintoli en Van den Herik hebben eerder samengewerkt in een project dat ging over het baggeren van 300.000 m3 zand vanaf een strand bij een nucleair station. EDF koos voor de combinatie Guintoli-Van den Herik vanwege de classificatievereisten waaraan ze konden voldoen en de efficiënte natuurlijke aanpak waarvoor ze kozen, met geotubes voor de berging van het gebaggerde sediment.

Aangezien de ontmanteling van de dam gevolgen zal hebben voor de directe omgeving, zal EDF het project zorgvuldig begeleiden. De ontmanteling start in 2021 en wordt naar verwachting in 2022 afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland