Vakbonden steunen bouw onderzeeboten in Nederland | Maritiem Nederland
Nieuws
DSNS-directeur Hein van Ameijden met vertegenwoordigers van FNV, CNV Vakmensen, RMU en Unie.

Vakbonden steunen bouw onderzeeboten in NederlandRedactie | zaterdag 12 oktober 2019

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) en de vakbonden hebben een convenant ondertekend, waarin afspraken staan voor de bouw van de nieuwe Nederlandse onderzeeboten. Hierin is vastgelegd dat - onder voorbehoud van specifieke klanteisen - primair voor Nederland wordt gekozen als kennis, ontwikkel en (high-end) productie- en assemblagelocatie voor de onderzeeboten.

De gezamenlijke vakverenigingen - bestaande uit FNV, CNV Vakmensen, De Unie en RMU Werknemers - onderschrijven de brede economische relevantie van het vernieuwingsproject voor de Koninklijke Marine, in het kader van directe werkgelegenheid. Ze geven in dit kader steun aan de Nederlandse industriële belangen.

Behoud marinebouwcluster

Binnen het convenant wordt gestreefd naar het behoud en de verdere uitbouw van het Nederlandse marinebouwcluster en haar toeleveranciers. De werkgelegenheid en inkomenspositie van werknemers wordt gewaarborgd door het bieden van een constructieve arbeidsinzet en samenwerking. Ook wordt gewerkt aan de verbetering van de aansluiting op opleidingen en bedrijfsbehoeftes. Onder meer door de om- en bijscholing van de werknemers. Voor de werving van toekomstig technisch personeel en aansluiting bij de opleidingen, worden jaarlijks minimaal tussen de tien en twintig stage- en/of leerlingplaatsen gecreëerd.

Binnen het Nederlandse marinebouwcluster zijn op dit moment meer dan 2000 mensen werkzaam. Het aantal Nederlandse manjaren voor de bouw en instandhouding van de nieuwe onderzeeboten zal naar verwachting oplopen tot minimaal 15.000. Voor DSNS zal het project naar verwachting 6000 manjaren aan werkgelegenheid opleveren, waarvan ongeveer 3500 manjaren op HBO/WO-niveau en ongeveer 2600 manjaren op MBO/VMBO-niveau. Werkgelegenheid die voor een belangrijk deel ligt in economisch kwetsbare regio’s: Zeeland, Twente en de Kop van Noord-Holland. 

State of the art onderzeeboten

De huidige Walrusklasse is uniek in haar capaciteiten en in Nederland ontworpen, gebouwd en zeer recent nog volledig gemoderniseerd. Met de voorgenomen vervanging van de Walrusklasse is kans om ook de toekomstige state-of-the-art onderzeeboten te ontwerpen en bouwen binnen de Nederlandse maritieme ecosysteem. De Nederlandse marinebouw is een volledige en zelfscheppende industrie die uiterst hoogwaardige marineschepen, van schets tot oplevering, ontwikkelt en bouwt en gedurende de gehele levensduur moderniseert en onderhoudt.

Dankzij launching customer schepen voor de Koninklijke Marine, zoals de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboten, is het Nederlandse marinebouwcluster in staat om nieuwe kennis te ontwikkelen. In dit geval in samenwerking met internationale kennispartner Zweden, die innovatie stimuleert en ondersteunt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland